През 80-те години на ХVI век семейство, което живеело на „Хенли Стрийт” в Стратфорд, имало три деца: Сузана, а след нея Хамнет и Джудит, които били близнаци.

Момчето, Хамнет, умира през 1596 г., когато е на 11 години. Около четири години по-късно бащата написва пиеса, озаглавена „Хамлет”...

 „Хамнет и Хамлет всъщност са едно и също име, напълно взаимозаменяемо в регистрите на Стратфорд в края на XVI и началото на XVII век.” - Стивън Грийнблат, „Смъртта на Хамнет и раждането на „Хамлет”, „Ню Йорк Ривю ъв Букс”, 21 октомври 2004 г.

Романът „Хамнет” представлява пълнокръвен портрет на епохата и разказ за съкрушителната болка на семейство, загубило детето си. Той е художествена възстановка на историята около създаването на едно от най-великите произведения в световната литература.

Кратка визитка на автора:

Маги О’Фарел е родена през 1972 г. в Северна Ирландия, но детството й преминава в Уелс и Шотландия. Днес тя живее със семейството си в Единбург. Позната е на българския читател с книгите си „Ръката, която първа пое моята” (2012 г.), носител на наградата „Коста”; „Изчезването на Есме Ленъкс” (2013 г.) и „Инструкции срещу горещата вълна” (2014 г.).

Кратка визитка на преводача:

Мирела Христова е литературен преводач и собственик на ИК „АМАТ-АХ”.

Повече от 15 години съвременната ирландска литература представлява съществена част от портфолиото на издателството, като под неговото лого и в неин превод на българския читател са познати творбите на Една О’Брайън и Браян Фрийл, Себастиан Бари и Дийдра Маден, Дърмът Болджър, Клеър Кийган, Роб Дойл и Роушин О’Донъл – най-младото поколение ирландски писатели, Маги О’Фарел и др.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.