Кое ще помогне на деветнайсетгодишната Анж да стане млада?

И на каква цена?

Анж е студентка по филология, която дава частни уроци по литература на шестнайсетгодишния Пий. Пий обича математика, оръжия и аеростати, обявил се е за дислексик и мрази литературата. Анж харесва Пий и успява да пробуди вкуса му към четенето. Това е накратко. Плюс едно двойно убийство.

Защото Амели няма да е Амели, ако не прибегне до някой неочакван обрат. Което не пречи „Аеростати“ да е истинска ода за добрата литература, от Омир през Стендал до Кафка. И роман за самотата, любовта и приятелството. А Анж пийва и бира, но шампанското си остава любимият ѝ еликсир.

За автора:

Амели Нотомб е родена през 1966 г. в белгийския град Етербек. Известна е със строгия си писателски режим, който е и причината за голямата й творческа продуктивност. Освен многобройни, книгите на Нотомб са изключително успешни. Със своите ерудиция, ексцентричност и ирония тя печели сърцата на читателите и се превръща в една от най-четените френскоезични авторки в света.

Още за първите си две заглавия - „Хигиена на убиеца“ и „Любовен саботаж“ - тя получава различни литературни награди. Носителка е на "Рене Фале", "Ален Фурние", "Гран При Жионо", "Флор". През 1999 г. получава и Голямата литературна награда на Френската академия за своя роман „Изумление и трепет“. Голяма част от книгите й са екранизирани.

За преводача:

Снимка: Амели Нотомб и Светла Лекарска (личен архив на преводачката)

Светла Лекарска е журналист, редактор и преводач от френски език. Завършва журналистика в Софийския университет „Климент Охридски“. Работи като редактор в БНТ, вестник „Поглед“ и през последните 15 години в издателство SBB Media.

Казва, че дължи професията си на преводач на белгийската писателка Амели Нотомб. Веднъж преди години случайно й попада откъс от нейния роман  „Изумление и трепет“. Текстът толкова много й харесва, че решава да го преведе, за да види дали е хубав и на български. Издателство „Колибри“ издава превода й.

Днес предведените от нея романи на Нотомб са над 20.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.