"Tea от Поречието" е романът, донесъл Голямата награда на петте континента на франкофонията на своя автор през 2018 г.

В него Тюрин описва съдбата на една жена, на една циганка, проживяла цялото превратно 20-то столетие. Разказът непрестанно се движи между настоящето и миналото и представя лутанията не само на героинята Теодора - Tea от Поречието, но и на цял един народ.

„С този текст исках да отдам почит на този презиран и малтретиран народ навсякъде из Европа и да кажа своето „не" на един първичен и толкова разпространен расизъм - антициганизма" - заявява Тюрин.

За автора:

Жан-Марк Тюрин (1946) е белгийски писател, режисьор и продуцент, чието творчество ни разказва за хората, лишени от глас, за онеправданите, за жертвите. Участта на ромите, Шоата, прекършените човешки съдби от световните войни, днешните страдания на поразените от диоксина във Виетнам, непромененото положение на коморите в управляваните от корумпирани правителства бивши френски колонии заемат централно място в творчеството му.

Близък приятел на Маргьорит Дюрас и групата интелектуалци от улица „Сен Беноа", той е автор на поредица интервюта с писателката, излъчени по Радио „Франс Кюлтюр", както и на мемоарната книга „Маргьорит Дюрас, улица „Сен Беноа" № 5, ет. 3, вляво".

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.