„Виенско колело“ впечатлява с големия литературен талант на автора, който майсторски съчетава сякаш несъвместими неща – дълбока нежност и изострена чувствителност с брутално насилие и жестокост. Световете, които се откриват в осемнайсетте разказа, са много далеч от бюргерския уют и душевно спокойствие, с които свързваме уредения Западен свят. Те са далеч от всякаква сантименталност, дори най-безобидните делнични ситуации са само отправна точка към бездънното зло на един сюрреалистичен свят на ужасите.

Идеите за своите сюжети Зец черпи от неподправената действителност, от модерното ежедневие, белязано от виртуалните светове на интернет, изпълнено с агресия, порно и фантасмагорични компютърни игри. Както сам казва за своите истории: „Те идват от моите страхове, жестоки фантазии и желания. Фантастичното, свръхсетивното се ражда, защото ми се струва, че литературата е въпрос на честност – по-искрен си, когато се пренасяш в един сюрреалистичен, гротесков свят. А литературата е средство за пренасяне на енергия.“ Нещо повече: голямата литература прави погледа ни по-ясен, отключва мисленето и ни помага да осъзнаем истини, пред които иначе си затваряме очите.

За автора:

Клеменс Й. Зец е роден през 1982 г. в Грац. Завършва математика и немска филология. Живее и работи в Грац като писател, преводач, обертонов певец и понякога магьосник.

Сборникът с разкази „Виенско колело“ (оригинално заглавие „Die Liebe zur Zeit des Mahlstädter Kindes“) печели наградата за белетристика на Лайпцигския панаир за 2011 г. Той е третото му произведение и първата негова книга на български език.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.