„Пътуване до Индия на Гонсало М. Тавареш е в списъка „Топ 25 на португалската литература”. Сред останалите автори в тази селекция са Жозе Сарамаго, поетът Луиш ди Камойнш, Фернандо Песоа и Антонио Лобо Антунеш. Както става ясно, в списъка присъстват заглавия от различни жанрове, а първото място е отредено на епическата поема „Лузиадите“ (1572), най-значителното произведение на видния ренесансов поет Камойнш. За разлика от характерните за Ренесанса епични поеми, нейният сюжет не е митологичен, тя разказва за морското пътешествие на Вашко да Гама до Индия.

Прозаичната поема „Пътуване до Индия“ е своеобразно повторение на посветителното пътешествие на Запада именно по „образеца“ на „Лузиадите“, находчиво преосмисляне на културната и литературната митология  на самия Запад. По думите на Едуардо Лоренсо Тавареш създава тази книга с изостреното съзнание, че нейната фикционалност „плава и живее сред отгласите на хиляди текстове - обекти, в нашето читателско въображение.“ Нещо, което важи за всяка велика книга, а „Пътуване до Индия“ е една от тях.

За автора:

Гонсало М. Тавареш става известен с оригиналния си „извънземен“ поглед, с който свойски преобръща и преобразява виждането и преживяването на нашия делник, превръщайки ги – като един ироничен еквилибрист – в магическа сцена, „съчетаваща геометрията и хладнокръвното бълнуване“. Книгите му са преведени в повече от 50 страни. Романът „Йерусалим“ намира място в португалско издание на „1001 книги, които трябва да прочетеш, преди да умреш“ редом с творби на Джон Банвил и Филип Рот.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.