Дани е обикновено момче, не познава баща си и живее с майка си, справя се много добре в училище, без да е първенецът на класа, свири прекрасно на китара, фен е на „Барса“ и мечтае да си има момиче. Но обикновеното е дотук. Защото Дани има вродена аномалия и е трудноподвижен.
Животът му следва своя ежедневен, строго определен ход. Докато един ден, след скандал с майка си, момчето не се решава на отчаяна стъпка – с нейната карта си купува самолетен билет за Мюнхен, за да види баща си. След несъстоялата се среща, окрилен от новооткритите си възможности, Дани тръгва на стоп през половин Европа – в инвалидна количка и с патерици. И нищо не може да го спре по пътя му към следващата мечта!

За автора:

Агнеш Месьой е родена преди много години в една далечна галактика. Каца в Пещльоринц през 1971 г. и градът толкова й харесва, че го напуска само ако много й се налага. Или ако изникне нещо вълнуващо. Като дете иска да е шофьор на камион и археолог, но тъй като по онова време в нито един университет не предлагали и двете специалности едновременно, записва кондуктивна педагогика в Института „Петьо“.

Четирите й деца са подходящ подтик, за да се превърне в писател на свободна практика и в майка в класическия смисъл на думата. Продължава да иска да може да управлява и камион, и домакинство.

Агнеш Месьой е сред големите имена на съвременната унгарска литература за млада публика. Детско-юношеските й книги и приказките й излизат от 2006 година. През 2018 г. тя получи Специалната награда на Международния съвет за детско-юношеска литература за цялостно творчество.

За преводача: 

Юлия Крумова е родена в София. Завършва унгарска филология в Университета „Лоранд Йотвьош“ в Будапеща. Сред превежданите от нея унгарски автори са Шандор Мараи, Антал Серб, Фридеш Каринти, Милан Фющ, Ласло Немет, Ноеми Сечи, Илдико Ловаш, Вилмош Кондор и други. Работи в Унгарския културен институт в София като преводач и библиотекар.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.