Корица: Ученикът на Джойс
Издание на книгата:мека подвързия (English)

‌Сборникът „Ученикът на Джойс“, високо оценен от читатели, критика и медии, съдържа 14 кратки разказа. Той е блестящо свидетелство за майсторството на един вдъхновен разказвач, без излишна маниерност, тънък наблюдател и проникновен тълкувател на трагичното и абсурдното в човешкото съществуване. 

За автора:

Драго Янчар (р. 1948 г.), белетрист, драматург и есеист, е сред най-изявените и превеждани съвременни словенски писатели. Откроява се с оригиналната модернистична проза, със свободомислието и с яркия си публицистичен стил. Вниманието му е фокусирано върху битието на човека, подвластен както на неконтролируемите и необясними механизми на историята, така и на собствената си природа. В края на миналия век се ориентира към по-интимни проблеми, съдбовни за живота на отделната личност. За да обрисува човешката участ в хаотичния обективен свят, нерядко се позовава на историята. Сред множеството обществени, политически и културни явления и процеси, предмет на неговите есета, се откроява темата за ролята на интелектуалците в днешния свят.

Драго Янчар е лауреат на редица авторитетни литературни награди, между които словенската „Франце Прешерн“ (1993), Европейската награда за най-добър кратък разказ (1994), Хердеровата награда за литература (2003), „Жан Амери“ за есеистика (2007).

За преводача:

Д-р Людмил Димитров е професор по руска литература на XIX век в СУ "Св. Климент Охридски", Факултет по славянски филологии, Катедра по руска литература. От 2005 до 2010 г. и от 2014 до 2019 г. е лектор по български език, литература и култура в Люблянския университет, Словения. Член е на Съюза на преводачите, на Българския ПЕН и на Международното общество Достоевски (International Dostoevsky Society).

Автор на научни монографии, учебници, учебни помагала, сборници и антологии, на повече от 300 статии и студии, преводи на научна и художествена литература от руски, словенски, английски и сръбски / хърватски език, сценарии за театрални спектакли, участник в научни проекти и в над 100 национални и международни форума, свързани с руска, българска, славянски литератури, театър и кино, в редица поетични и театрални прегледи и фестивали.

Негови работи са публикувани в Русия, Словения, Сърбия, Хърватия, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Румъния, Италия, Испания, Великобритания, САЩ.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.