„Владимир Мартиновски е модерен, концептуален автор – всяка негова книга е подчинена на определена концепция и е дълбоко премислена. Поезията му е ерудитска, естетска и същевременно леснодостъпна. Тя е богата на теми и идеи, в нея съжителстват парадоксалното, необичайното и обикновеното, екзистенциалното и интимното, необхватното и дребното, метафизичното и предметното…“

(Роман Кисьов)

За автора

Владимир Мартиновски (1974) е един от най-ярките представители на средното поколение в литературата на РС Македония – безспорен ерудит и интелектуалец, многоизмерен творец, поет, белетрист, есеист, литературен критик, преводач, музикант, университетски преподавател – професор по обща и сравнителна литература... Автор е на двайсетина книги, от които половината са поезия.  Включен е в различни антологии на съвременната македонска поезия. Превеждан е на много езици. Участник в редица международни литературни форуми, писателски резиденции и поетически фестивали. Съставител е на няколко тематични антологии.

За преводача:

Роман Кисьов (1962) е български поет, художник и преводач на поезия. Завършил е живопис в Националната художествена академия. Автор е на осем поетически книги, издадени в България, и на седем книги с избрани стихотворения на други езици. Негови стихотворения са преведени и публикувани на 23 езика в света, включен е в много международни поетически антология. Като художник работи в областта на живописта, рисунката, илюстрацията и оформлението на книгата. Превежда предимно славяноезични поети (руски, сръбски, босненски и македонски автори), превеждал е и арменски поети от руски език. Почетен член на Съюза на писателите на Армения.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.