В „Нощ на литературата“ акцентът се пада върху движението на публиката от едно читателско гнездо в друго. Този нетрадиционен поглед към европейската литература подпомага търсенето на непознати книги, срещата с интригуващи четци и посещението на места, които често са недостъпни за широката публика.

Всички четения в читателските гнезда започват в абсолютен синхрон на всеки 30 минути – от 18:00 до 21:00 часа. 7 четения на един и същи откъс в конкретно читателско гнездо – гаранция, че слушателят няма да изпусне още нещо от книгата и ще се придвижи спокойно към следващия четец, към следващото изненадващо място, към следващата съвременна европейска книга.

Защо трябва да си изберем маршрут? 

Колкото и да ни се иска да чуем/видим всичко, простата аритметика показва, че в определения времеви диапазон има точно 7 четения и всяко от тях продължава точно по 15 минути. Според графика, всяко четене започва в следните часове:

 • 18:00
 • 18:30
 • 19:00
 • 19:30
 • 20:00
 • 20:30
 • 21:00

В някои от участващите градове в страната избраните за представяне книги са малко на брой и на публиката не се налага да взема тежки решения, но в столицата ситуацията е съвсем различна: културните институти и посолствата на европейските държави, участващи в инициативата през 2023 г., са точно 21 – точно толкова са и избраните от тях книги, преведени на български език.

За да ви улесним в избора на маршрут за 27 септември 2023 г., опитахме да представим няколко критерия, по които да сътворите своето собствено читателско пътешествие.

Как да си изберем маршрут?

Първи критерий за избор: ПЕРИМЕТЪР и ЧИТАТЕЛСКИ ГНЕЗДА

Избрахме интересни читателски гнезда в центъра на София. Те са разположени в пространства около ул. „Георги Бенковски“, бул. „Янко Сакъзов“, ул. „Асен Златаров“, пл. „Народно събрание“.

За да улесним участниците при намирането на читателските гнезда, по традиция подготвихме специална брошура*, в която всяко гнездо носи свой номер – този номер показва коя книга се чете там.

Разгледайте локациите, помислете кои от тях са ви по-удобни или пък преценете дали да не посетите някое гнездо, което ви се струва интригуващо. Всички пространства са разположени на пешеходно разстояние, което може да бъде изминато в рамките на 15 минути – точно толкова, колкото трае паузата между отделните четения.

Можете да започнете от всяка локация – всичко зависи от личния ви план!

Втори критерий за избор на маршрут: КНИГИТЕ

Книгите са съвременна европейска поезия и проза, избрани са от посолствата и културните институти на европейските държави и до една носят отпечатъка на висококачествената литература.

За да прецените с кои заглавия бихте искали да се запознаете по-обстойно, в брошурата сме подготвили по един разтвор за всяка книга. Същата информация е налична и в раздел „Книги“ в сайта. Ще откриете кратка анотация, информация за автора, както и за преводача.

Можете да изберете да чуете откъси от:

 • книги, които обичате и познавате, за да се насладите на прочита на пасажи от тях от любими популярни лица;
 • книги, за които искате да научите повече, защото са ви се сторили интересни;
 • книги, които са преведени от любими ваши преводачи;
 • книги, които идват от любима или напълно непозната за вас държава;
 • книги, за чиито автори сте чували много или не знаете абсолютно нищо.

Трети критерий за избор на маршрут: ЧЕТЦИТЕ

Освен с нетрадиционния си формат и хубавите книги, „Нощта на литературата“ привлича много гости и заради звездните четци. Актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, певци, преводачи… всички те изгарят от нетърпение да четат отново и отново избраните откъси, като срещат нови и нови гости в читателските гнезда с ювелирните текстове на европейските писатели.


Специални маршрути

Освен възрастните почитатели на приключенията и добрите книги, „Нощ на литературата“ се стреми да приобщи към културните събития младежите и хората в неравностойно положение.

За слушателите над 14-годишна възраст оформихме специален тийнмаршрут. Книгите в него са подходящи както за възрастната аудитория, така и за ушите на по-младите. Ще ги откриете на картата на събитието, обозначени със зелени маркери.

За хората с нарушен слух осигурихме преводачи на жестов език. Верните ни помощнички Росица Караджова и Силвана Павлова ще следват определен график – можете да го видите тук и да чуете или видите откъсите, прочетени от съответните четци и преведени от двете дами.


Когато знаете всички важни критерии, остава да разгледате, да изберете своите 7 места и да поканите приятели.

Очакваме ви от 18:00 ч. нататък, а след приключването на четенията можем заедно да се насладим на специалната нощна поетична обиколка с Тодор П. Тодоров!

 

* Ако се чудите откъде да се сдобиете с брошура на събитието, в първото гнездо, което посетите, ще получите такава. 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.