• ✨ Маршрутът се провежда в рамките на тазгодишната „Нощ на литературата“
  • 📍 Начална точка: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“
  • 📖 Автор и водещ: Тодор П. Тодоров
  • Вход свободен // без предварително записване

Този маршрут не е разходка.
Разходката е занимание дневно, безгрижно, дори когато е целеустремена – интермецо на бързите часове. Освен това, тя е здравословна и бодра, рожба на слънцето.
През нощта е бягство, безсъние, треска. Нощта е утроба на ужаса и тревогата. Тя носи в себе си лудости и тайни. Нощното бягство води влюбения, мислителя, бохема и вампира.
Съществува цял регистър от нощни терзания и сладости.
Този маршрут е кратък поглед към голямата литература на нощта и нейните безпокойства.
Той е опит за пробив и бягство към други места и други времена.
Маршрутът ще открива реалиите на нощта, т.нар. ноктурналии – нощни обитатели и същества, фантастични образи, видения, кошмари, но също предмети, улици, сгради и практики.
Ще открехне вратата към магическите изкуства, градските легенди и ужаси. Ще съпостави модерната градска и природната селска нощ. Ще свие към малките улички с бохема, фланьора и прокълнатия. Ще поброди из поетиката на безсънието и моралните изкушения на нощта. И всичко това през фигури и текстове от българската и световната литература – от Гьоте, По и Чоран до Далчев, Траянов и Смирненски.
Маршрутът тръгва от Националната библиотека и ще продължи към Докторската градина и вътрешните улички на квартала.

✦ За автора на Литературния маршрут ✦

Тодор П. Тодоров е писател, доктор по философия и доцент във Философски факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където преподава „Философия на Средновековието и Ренесанса“. Автор е на сборниците с разкази – „Приказки за меланхолични деца“ и „Винаги нощта“, както и на романа „Хагабула“, който през 2023 г. бе отличен с Националната награда за български роман на годината „13 века България“.
Двата сборника с разкази са издадени в Германия от издателство „Грьосенван“, Франкфурт на Майн. Негови разкази са публикувани на немски език, английски, гръцки, хърватски. Разказът му „Ван Гог в Париж“ печели наградата „Рашко Сугарев“.

✦ За Литературните маршрути ✦

Това е петият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия.
„Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
По повод петата годишнина на Маршрутите ще гостуват някои от водещите писатели, поети и литературни теоретици от предишни издания на събитието. Литературните маршрути отново ще бъдат изцяло нови и специално подготвени за тазгодишната програма, която ще бъде през месеците май, началото на юни, юли и септември.
~~
„Литературни маршрути“ е проект на фондация „Прочети София“.
Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.