Гретел Фърнсби е на деветдесет и една години и от десетилетия живее в луксозна сграда в Лондон. Пред никого не отваря дума за отдавнашното си бягство от нацистка Германия. Не говори за баща си, бивш комендант на един от най-зловещите концентрационни лагери на Райха.

Вече на преклонна възраст, Гретел отново се озовава на същия житейски кръстопът, както преди много години.

Какво означава да бъдеш виновен? Ако знаеш, че се върши злина, твой дълг ли е да се опиташ да я възпрепятстваш? Ами ако си дете?

Един ден тя получава шанс да спаси малко момче. За да го направи, ще бъде принудена да издаде тайните, които цял живот пази дълбоко в себе си. Може би е време да наруши дълго пазеното мълчание...каквото и да ѝ струва.

Кратка визитка на автора:

Джон Бойн е роден през 1971 г. в Дъблин. Става известен с романа си „Момчето с раираната пижама“, който дава различен поглед за времето на Холокоста през призмата на 9-годишния Бруно. Книгата става бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс“. Освен писател, Бойн е и преподавател по творческо писане. През 2015 г. е удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ от Университета на Източна Англия. Участва в журито за наградите „Хенеси“, IMPAC и „Скуаибанк Джилър“. Произведенията му са издадени на над 50 езика.

Кратка визитка на преводача:

Надежда Розова е е родена през 1968 година. Има магистратура по индология и специализация по английски език. Преводач и редактор е на художествена, документална и научна литература от и на английски език и от хинди. Преведените от нея заглавия надхвърлят 150. Розова е носител на „Кръстан Дянков“ (2014), на наградата за превод на художествена проза на Съюза на преводачите в България (2015) и на националната награда „Христо Г. Данов“ (2018).

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.