Това не е просто поредната история за домашно насилие и за трудно детство. Тук ангелите съществуват. Музиката става видима. Парче сурово месо крещи върху фино изписана порцеланова чиния. Дървена лъжица се превръща в змей. Страхът и срамът пулсират зад изображенията. Издържана в духа на стар семеен албум, цялата книга e движение, превъплъщение, възторг, безпокойство.

 

Конкретните препратки към чужди ширини или времена (архитектура, вещи, стил) ни най-малко не ни дистанцират от рисуваната история; темата ѝ, дори да ни е непозната от собствения опит, не ни оставя безучастни: нямa кой да не разпознае като своя човешката ѝ сърцевина. Изящният превод на Мария Енчева и мъдрите илюстрации на Люба Халева правят неповторимо българското издание.

За автора:

Хюс Кайер (1942) е живият класик на нидерландската литература. Той е автор на над 30 романа, предимно за тийнейджъри. Кайер е носител на многобройни литературни награди в Холандия, Германия, Белгия. За „Книгата на всички неща“ бе удостоен с Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ – най-голямото европейско отличие за детска литература.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.