Корица: Двайсет лева или смърт. Четири пътувания
Издание на книгата:мека подвързия
Страници: 184

Карл-Маркус Гаус е пътешественик по душа и на практика. Обикновено посещава места, които туристическите справочници пропускат, но където той успява да открие хора с вълнуващи истории, с раздирано от противоречиви страсти минало, подготвило им често нерадостно настояще.

В тази книга авторът разказва за четири свои пътешествия из Източна Европа и Балканите. В Молдова той намира своя „молдовски копнеж“, Загреб го подтиква към размисли за спомнянето и забравата, във Войводина тръгва по следите на майка си, произхождаща от дунавските шваби. В България среща стари приятели и описва страната с окото на страничен наблюдател и изпълнено със симпатия сърце.

Четирите репортажа на Гаус поставят част от Европа под лупа, съединявайки в едно исторически факти, автобиографични детайли и емоциите на непосредственото наблюдение.

За автора:

© 2017 Marco Riebler

Карл-Маркус Гаусе роден през 1954 г. в Залцбург, където живее и днес. Произхожда от семейство на дунавски шваби, вероятно оттам идва и постоянният му интерес към различните малцинствени групи, които описва в проникновени текстове.

Издал е над 20 книги с есета и репортажи. Носител е на много австрийски и международни награди, сред които са „Европейска награда за есеистика Шарл Вейон“ (1997), Почетната награда на австрийските книготърговци за толерантност в мислите и действията (2001), литературната награда „Георг Дехио“ (2006), отличие за най-добра книга на годината от Централна Европа (2007), германският литературен приз „Йохан Хайнрих Мерк“ (2010), Австрийска държавна награда за литература (2013), наградата „Жан Амери“ за най-добра европейска есеистика (2018).

Гаус е издател на списание „Литература и критика“ в Залцбург.

За преводача:

© 2018 Svetla Encheva

Жанина Драгостинова е родена на 8 март 1962 г. във Варна. Живее между София и Виена. Завършила е немска филология, както и кинознание (семестриално). През годините работи като журналист в „1000 дни“, „Новинар“, „Стандарт“ и БТА – Паралели и като сътрудник в Български културен институт в Берлин (1999-2001).

Автор е на две книги: „Твоята история. 52 седмици от началото на 21 век“ („Ciela”, 2004) и „Моята история. Де е България“ („Colibri“, 2006). В момента работи като преводач от немски език на свободна практика и сътрудник на списанията L’Europeo и Biograph.

Откъс от книгата се чете в:

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.