Absolvo te е роман е за прошката към себе си и към другия. Книгата задава онези прости, но и толкова важни, въпроси:

Можеш ли да направиш невъзможното, за да имаш още само една секунда живот на тази земя?

Можеше ли да простиш на друг това, което не би простил на себе си?

Романът е вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка.

Действието преплита Холокоста и концлагерите на нацистка Германия с арабско-израелския конфликт. Тримата главни герои са едновременно много различни един от друг като произход, вяра и съдба, но в същото време са свързани помежду си. В течението на действието, жертвите се превръщат в насилници и после отново стават жертви, но вече на собствените си страхове, комплекси и жажда за отмъщение.

Историите и съдбите на героите са така преплетени, че всеки един от тях трябва да прости непростимото на другия, за да получи опрощение и за самия себе си. 

През 2021 г. романът получава Наградата за литература на Европейския съюз.

За автора:

Георги Бърдаров е български учен и писател. Роден е в село Кулата, но от дете живее в София. Животът му е пъстър и живописен като разказите му. Преподавател е по демография и етно-религиозни конфликти в Софийския университет.

През 2015 година Бърдаров печели телевизионното предаване „Ръкописът“ по Българска национална телевизия, което позволява да бъде издаден дебютният му роман „Аз още броя дните“. Книгата се основава на истинска любовна история между босненска мюсюлманка и християнски сърбин на фона на обсадата на Сараево по време на войната в Босна и Херцеговина.

Георги Бърдаров е носител на наградата за дебют на Литературен клуб „Перото“. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет.

"Аbsolvo te" е вторият роман на автора. За него Георги Бърдаров получи Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.