Ралица и Анита са две млади дами със зрителни увреждания. Те са страстни любителки на книгите и четенето. Двете са част от екипа на фондация „Синергиа“, чиято мисия е насочена към подобряване на благополучието на хората със зрителни увреждания.

Целите на фондацията са реализиране на успешни практики в сферата на социалното предприемачество, иновациите в здравеопазването за хора със зрителни увреждания и насърчаването на диалога и взаимодействието между граждани, бизнес, държава и НПО сектор.

Ралица Чалова

Казвам се Ралица, имам зрителен проблем, но въпреки това намирам начини да чета. Книгите са моя прозорец към света, разнообразяват ежедневието ми и ме пренасят в различни реалности.

Благодарение на технологиите, използвам приложения за четене на аудио книги – така имам достъп до съвременна и интересна литература.

Увлекателни за мен са криминалните романи, обичам да чета и книги за самоусъвършенстване. За мен четенето е храна за душата ми, обогатява вътрешния ми свят и ми помага да разбера по-добре себе си.

Анита Накова


Казвам се Анита Накова. За мен пристрастяването към книгите датира от дете, от приказките и детските книжки, които ми четяха близките ми и слушането на аудио приказки на касетки. След това, в училище се научих да чета на брайл и започнах сама да чета.

За мен книгите са един прекрасен свят. Те са моят начин да разпусна в забързаното ежедневие и да презаредя батериите. Любимите ми жанрове книги са: детски, юношески и тийнейджърски; любовни; криминални; фантастика; фентъзи.

Това, което ме радва е, да видя деца или подрастващи и млади хора да взимат книги да четат, защото е изключително рядко в този свят на технологии. Призивът ми е: не спирайте да четете, книгите, колкото и изтъркано и клиширано да звучи, наистина са прозорец към света и към самите нас!

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.