Към нестандартния формат на представяне на книгите, неочакваните локации, вдъхновяващите четци и отлично избраните заглавия от съкровищницата на съвременната европейска литература, посетителите на събитието в София ще могат да се срещнат и с трима от писателите, чиито книги са част от 11-ото издание на „Нощ на литературата“.

В читателските гнезда на Европейската комисия, Румъния и Северна Македония пристигат:

ГЕОРГИ БЪРДАРОВ е български учен и писател. Роден е в село Кулата, но от дете живее в София. Преподавател е по демография и етнорелигиозни конфликти в Софийския университет. През 2015 г. печели телевизионното предаване „Ръкописът“ по БНТ и е издаден дебютният му роман „Аз още броя дните“.

Носител е на наградата за дебют на Литературен клуб „Перото“. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. „Аbsolvo te“ е вторият роман на автора, за който получава Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 г.

Той ще бъде гост в читателското гнездо на Европейската комисия, разположено в Музей „Борис Христов“ (ул. „Цар Самуил“ 43).

В гнездото на Румъния четенията на откъсите започват по обичайното време, в 18:00 часа, но от 19:00 до 21:00 часа гост и слушател на четенията ще бъде и писателят Клаудио М. Флориан.

КЛАУДИУ М. ФЛОРИАН (1969) завършва немска филология в Букурещ и съвременна история в Германия. Постъпва в румънското Министерство на външните работи, след което заема дипломатически постове в Берлин и Берн. Понастоящем работи в Културния институт в Берлин.

Романът „Игра за всяка възраст“, издаден първо на немски, после, преработен, на румънски, получава Наградата на Европейския съюз за литература за 2016 г.

Писателя ще откриете в Casa Libri (ул. „Цар Асен“ 64).

Третият специален гост в „Нощ на литературата“ 2022 е писателят от Северна Македония Александър Прокопиев.

Роден през 1953 г. в Скопие, АЛЕКСАНДЪР ПРОКОПИЕВ завършва сравнително литературознание и теория на литературата. Той олицетворява постмодернистичното течение в Северна Македония. Издал е двайсетина книги, превеждан е на много езици. Името му е споменато в Енциклопедията на Сорбоната Les Lettres Europeanennes редом до имената на Орхан Памук, Херта Мюлер и Елфриде Йелинек. Артистичен директор е на Международния литературен фестивал PRO-ZA Balkan, член е на Македонския ПЕН и на Сдружението на независимите писатели.

Прокопиев е автор на току-що издадената на български книга „Човек в стъкленица. Приказки от левия джоб“ и автограф от него можете да си вземете в гнездото, разположено в Център за изкуства „Арт лаборатория“ (ул. „Ивайло“ 1).

Ако желаете автограф, нужно е да си осигурите предварително книгите на Георги Бърдаров и на Александър Прокопиев. Можете да ги закупите от Алея на книгата – София (изд. „Книги за всички“ са в шатра 22, а „Мусагена“ – в шатра 48). Книгата на румънския писател Клаудио Флориан можете да закупите и намясто в Casa Libri или от шатра 27 – изд. „Колибри“). 

Всички книги, включени в „Нощ на литературата“ 2022, можете да откриете в шатрите на издателствата на Алея на книгата от 5 до 11 септември 2022 г., както и в книжарниците „Гринуич“ и „Хеликон – Витоша“, партньори на събитието.

От 7.09. до 7.10.2022 г. ще е активен и кодът за 15% отстъпка LITNIGHT2 в електронната книжарница Ozone.bg, валиден за избраните за четене книги.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.