На 15 май изживяхме заедно още една невероятна Нощ на литературата, писана от най-отличаваните и запомнящи се съвременни европейски автори и прочетена в превод на български и в оригинал. Организирано от Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“, събитието се отличава с допълнителните елементи към формата, които внасят неподозиран колорит.

Четци бяха актьорите от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна Стоян Радев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Ненчо Костов и Цветина Петрова; актьорите от Държавен куклен театър – Варна Мария Томова и Теодор Христов, както и младите актьори Ели Пенчева, Виктория Иванова, Симона Роева, Елеонор Колева и Татяна Мариянова от Студио „Театър“ с ръководители Стоян Радев и Веселина Михалкова.

Към тях се присъединиха главният редактор на Радио Варна Веселина Божинова и преводачът Юлия Петкова от издателство „Колибри“.

Произведенията в оригинал представиха Сара Белабес от Великобритания и Соня Минева от Езикова школа „Крег“ на английски език, Ивета Маринова и Алекзандър Маухер от Германия на немски език, Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия във Варна, на италиански език, Мапаше Самуел Афонсу Лувунга и Изаияш Бернарду Малунду Кувула от Ангола на португалски език, Ралука-Александра Йонеску от Румъния на румънски език, Бианка Иванова от Унгария на унгарски език, Ерик Перотел, аташе за френския език към Френски институт Варна, на френски език.

Специален гост на изданието във Варна беше българският писател и журналист Димана Трънкова, автор на романа „Празната пещера“, с която осъществихме отворена среща-разговор за журналистиката и социалните медии, училищни дискусии и авторско четене на откъси от романите ѝ в оригинал на български и в превод на английски и френски език.

Снимки от събитието във Варна ще откриете тук.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.