Любов Костова е директор на Британския съвет в България. С майка рускиня и баща българин, Любов е израснала в Нигерия, има магистратура по Индийска филология и е превела над 60 театрални пиеси. Преди Британски съвет е работила 9 години в НАТФИЗ.

С богат опит в публичните комуникации, Любов е движещата сила зад международния успех на конкурса FameLab и съосновател на Софийския фестивал на науката. Има 3 деца, обича морето, купоните и готвенето. Притежава над 200 магнита за хладилник и страстно вярва, че човешките усилия имат смисъл.

Поканихме Любов да ни разкаже как се срещна с Ралица Чалова и Анита Накова от фондация „Синергиа“ – двете дами със зрителни нарушения, които ще четат в Нощ на литературата 2020 откъса от книгата на Тайе Селаси „Отивам си е възвратен глагол“ на брайл.

Беше есента на 2018 г. и екипът на квАРТал отново беше подготвил невероятно разнообразна програма за третото издание на градския фестивал, който съвсем основателно определят като „алтернативния празник на София“.

Бях преизпълнена с възхищение от палитрата възможности, които квАРТал ми даваше, за да опозная скритите лица на моя си град, не можех да реша какво по-напред да си избера – толкова беше богата на багри и вкусове гамата от предлаганите срещи с по-малко познатата София.

И тогава разбрах за тактилните разходки SightFeeling, които Фондация Синергиа провеждаха в района на Антична Сердика. Ето тази София никога – ама никога няма да забравя! Толкова дълбоко в мен остана емоцията от събитието.

Заедно с още 19 души се явих на уреченото място за начало на разходката. Групираха ни по двойки и тъй като аз бях отишла сама, хванах ръката на напълно непознат човек, с когото трябваше да си бъдем взаимна опора.

А от опора имахме нужда, тъй като за да участваш в разходката, доброволно се съгласяваш да се лишиш от нещо, което всички смятаме неизменна част от изживяването на средата – очите ни бяха завързани плътно и така останаха за следващия час и нещо.

Най-отпред на групата от хваналите се за една ръка и протегнали другата към рамото на предходния стоеше… незрящ гид! И тръгнахме.

Дадох си отлично сметка в този час за няколко неща:

  • Незрящата ни водеща беше далеч по-умела от мен в тези обстоятелство.

В този неин вариант на нашия общ свят аз бях невалидната. 

  • Стъпалата ми и до ден днешен докосват по различен начин паветата на София, опипват плочките, тротоарите, стълбите. 

Паметта им вече е по-богата с изживяването да стъпваш буквално на тъмно. И въпреки това да ходиш напред, да тръгваш отнякъде и да пристигаш!

  • Времето, за което изминавам разстоянието от Музея на София (или старата Централна баня) през подлеза на Сердика до фонтана пред Археологическия музей завинаги ще бъде много по-пълноценно, след като го изминах за цял час със завързани очи!

Усещането за време също ми е по-осъзнато.

  • Докосвах древните делви и барелефи в подлеза и едва тогава напълно ги „видях“.

Помогна ми и задълбоченият, вещ културологичен анализ на водача ни. Колко много повече знае тя за артефактите благодарение на тактилните си преживявания на културата.

  • Чувах и чувствах града си както никога до сега.

Колко съм била сляпа и глуха до момента!

А след това, на по чаша вино се видяхме с Ралица Чалова и разбрах за Фондация Синергиа. Завинаги ще съм благодарна на нея и на Евгени Митев, който ме покани на тази специална градска разходка, защото те ми отвориха очите за активната дейност, която незрящите от фондацията вършат за подобряване на качеството на живот и достъпа до култура на всички незрящи в България.

А аз твърдя – и на всички слепи зрящи като мен!

И вие можете да участвате в или да си поръчате тактилна обиколка SightFeeling – и на български, и на английски език. Както и да отидете на Hi Touch масаж с незрящ масажист, да посетите ресторант на тъмно и още други услуги на Фондация Синергиа, да научите за проектите им или просто да направите дарение.

Междувременно заподявайте на 7 октомври 2020 г. в Нощ на литературата в Седем ключа – Сугестопедична къща да слушате как Ралица Чалова и Анита Накова, самите те пристрастени читателки на литература, ще четат от разпечатки на брайл откъси от романа „Отивам си е възвратен глагол“ от британската писателка от нигерийски и ганайски произход Тайе Селаси, преводач Бистра Андреева, издателство „Жанет-45“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.