Невена Праматарова е журналист в Българското национално радио от 2000 г. В момента е водеща на седмичното предаване за изкуство и култура “Артефир“ на програма „Христо Ботев“.

Носител е на множество национални награди („Христо Г. Данов“ в категория „Представяне на българската книга“ за 2009 и 2019 г., Годишната награда на Столична община за цялостна дейност и ярки постижения в областта на културата за 2018 г., наградата „Златен будилник“ на програма „Христо Ботев“ на БНР за 2015 и 2018 г. и др.).

Тя е един от преподавателите в Академията за радиожурналистика на БНР, част от EUROVISION ACADEMY на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Автор е на различни международни проекти за популяризиране на световната култура и образование, сред които радиопоредицата за китайска култура „По-близо до Китай“, съвместна продукция с Радио Китай за чужбина (от 2010 г.), „Радио без граници“ – дискусионни предавания за културните и социални процеси на имигрантските общности в Канада, съвместна продукция на БНР и Центъра за медии и култура към Института за изследвания в областта на образованието в Университета в Торонто (2012 – 2013 г.) и др.

Невена Праматарова е пресаташе на кино форума „Отворен клас“ Париж/София, организиран от известния френски продуцент Патрик Сандрен в България (2003 – 2010 г.).

Тя е директор на Фестивала за радиопрограми в рамките на най-големия медиен форум в Източна Европа – Международните медийни събития, Албена (2001 – 2008 г.).

Учредител и понастоящем управляващ  директор на фондация „Европейски екологичен фестивал“, организатор на Международния фестивал „Зелена вълна – 21 век“ за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда в Кърджали, както и на Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София“.

Невена Праматарова е кореспондент за България на Радио Китай за чужбина. За работата си е отличена с наградата на Радио Китай за чужбина за изключителен принос за популяризиране на китайската култура по света в кметството на столицата на иновациите на Китай – град Хъфей през 2016 г.

Завършила е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Право“ в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти. Избрана е за един от членовете на Националната комисия за журналистическа етика, която разглежда жалби за нарушения на Етичния кодекс на българските медии и отправя принципни препоръки за добрите професионални стандарти (2015 г. – понастоящем).

Автор е на две поетични книги.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.