Петър Русев е актьор, режисьор, сценарист и преподавател. Завършва актьорско майсторство и театрална режисура в НАТФИЗ в София през 1994 г. – бакалавърска степен.

Aктьорската му кариера включва десетки главни роли в Tеатър „София“, както и в Народния Театър „Иван Вазов”. В периода 2003-2006 г. завършва “European Film College” в Дания, където  режисира късометражни филми, публикува стихосбирката си “Придихания”, завършва Филмово изкуство, специалност Филмова и Телевизионна режисура в Нов български университет, магистърска степен, и участва във филмовия фестивал в Одензе с късометражния си филм „Ноктюрно“.

Филмовият му проект „Апасионата… или последни думи“ е приет с конкурс за реализация в Датския филмов институт. В периода 2007-2009 г. работи като асистент-режисьор на няколко кино-продукции в Дания, и като помощник-педагог и учител по актьорско майсторство в „Grasshoppen skolen” във Фроструп, Дания. През това време е сценарист и режисьор на късометражния филм „Кутиите“ (The Boxes), селектиран и реализиран от филмовата компания Zentropa в Дания.

През 2009-2010 г. режисира шест епизода от първия сезон на телевизионния сериал „Стъклен дом“.

През 2010-2012 г. основава и ръководи „Школа за актьорско майсторство пред камера“.

Пише сценарии и режисира много български и чуждестранни театрални и кино-продукции.

През 2015 г. получава наградата за най-добър сценарий на фестивала за театрално и филмово изкуство „Невена Коканова“.

От 2019 г. е доктор по Кино и телевизионно изкуство и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.