По традиция Бургас се включва в Нощта на литературата. Тазгодишните читателски гнезда са:

ГАЛЕРИЯ „Георги Баев“

Адрес: бул. „Демокрация“ 6

Четат: художничките и преподаватели Таня Стоянова и Ася Петрова

РБ „Пейо Яворов“ 

Адрес: ул. „Алеко Богориди“ 21

Клуб „Модерен театър“

Адрес: ул. „Милин камък“ 1

Чете: поетесата Яна Вълчева

 

Талантливата поетеса Яна Вълчева, журналистът Слави Томов, художничката и преподавател Таня Стоянова, актьорът Стоян Памуков и ученици от Немската езикова гимназия потопиха четящите бургазлии в света на съвременна европейска литература.

Мащабното четене от над 20 четци на различни възрасти и професии се случи по повод „Нощта на литературата“, която България отбелязва за девета поредна година.

Местата за четене бяха Новият клуб „Модерен театър“, галерия „Георги Баев“ и РБ „Пейо Яворов“. По време на четенето в клуб „Модерен театър“ към инициативата се присъединиха още писателката и общественик Елка Стоянова и писателят Николай Фенерски.

„Нощта на литературата“ зае важно място в културния календар на Община Бургас и се превърна в неразделна част от него. Всяка година се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо.

Проектът е иницииран и се организира от чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната „Нощ на литературата“ през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Организатор на „Нощ на литературата „в Бургас е Община Бургас в партньорство с РБ „Пейо Яворов“.

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Събитието показа колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите и на издателите.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.