Корица: Медицински роман
Издание на книгата:мека подвързия (English)

„Медицински роман“ представя изкусно изображение на любовта, политиката и смъртта и разказва историята на четири преплетени съдби.

През 2003 г. в Ирак войниците от Запада обещават да помогнат на местното население по пътя към демокрация и капитализъм. В същото време в един западноевропейски град изследователят Никлас прекарва голяма част от времето си в пиене и притеснения за приятелката си Ина, чийто баща умира от рак. Една нощ Никлас получава видение, което изцяло го променя. Той вярва, че е намерил лек за мъките на любимата му Ина. Но Никлас трябва да осъзнае, че невинаги е толкова лесно да се предскажат последствията от действията му. В своя красиво написан роман Рику Корхонен разказва запомняща се история за заплетени съдби, която поднася увлекателен анализ на медийните войни и същевременно е фина и изпълнена с хумор имитация на любовен роман.

За автора:

Рику Корхонен (1972 г.) прави литературния си дебют през 2003 г. и бързо се превръща в един от основните съвременни писатели във Финландия. Пише за сериозни и важни теми, но стилът му е забавен и извежда на преден план уменията му на разказвач. Започва кариерата си като гимназиален учител по фински и преподавател по творческо писане в университета в Турку. Дебютният му роман печели престижната литературна награда на в. Helsingin Sanomat през 2003 г. и по-късно е адаптиран за пиеса. С втората си творба — ,,Медицински роман“ —  се утвърждава като един от водещите писатели на своето поколение и през 2010 г. е удостоен с Наградата на ЕС за литература.

С Наградата на ЕС за литература се отличават най-добрите новоизгряващи автори в Европа. Благодарение на нея се популяризира съвременната европейска литература и се насърчава разпространението на творби отвъд националните граници.

За преводача:

Максим Стоев е роден през 1952 г. в София. Завършва финска филология в Ленинградския държавен университет. Има следдипломна квалификация по международни икономически отношения. Преводач и журналист на свободна практика.

Откъс от книгата се чете в:

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.