Корица: Литературен обяд и други разкази
Издание на книгата:мека подвързия (English)
Страници: 224

„Литературен обяд и други разкази“ е сборник от дванайсет разказа, специално подбрани от авторката Ейлиш ни Гуивна и нейния преводач Димитър Камбуров за българския читател. Те са представителни за Ни Гуивна, писани са през последните три десетилетия и обхващат голяма част от важните за авторката теми и интерпретации.

В селекцията присъстват емблематичните (и безкрайно смешни) „Литературен обяд“и „Градът на литературата“, посветени на писателския елит на Дъблин и раздаването на субсидии в литературните среди; „Кръв и вода“с темата за семейството, отношенията с роднините, срама, справянето с чувството за вина; „Акушерка на феите“, в който майсторски е вплетена ирландска фолклорна приказка, за да ни даде възможност да погледнем през друга призма към събития от днешния ден – нежелано раждане на момиченце, убийство, намек за кръвосмешение. „Престъпвания“, сблъскващ два несъвместими свята и с трагичен финал; „Жената с рибката“сделикатното намигане към любимия Чехов; „Летен сладкиш“с една красива любовна история на фона на трудна историческа епоха. Да не забравяме и „Изворци“ – българското преживяване на една ирландка. Чак до „Уелският бряги паметта за мъртвите. И още.

За автора:

Ейлиш ни Гуивна е родена в Дъблин. Автор е на няколко сборника разкази, много романи, книги за деца, театрални и радиопиеси. Работила е и като сценарист. Носителка е на множество награди и отличия, най-престижните от които са номинацията за наградата Orange (2000) и наградата Irish PEN (2015) за изключителен принос към ирландската литература. Книгите ѝ са преведени на немски, чешки, италиански, японски и шотландски келтски, а отделни нейни разкази са достъпни на много езици, между които френски, испански, словенски и руски.

За преводача:

Димитър Камбуров е доцент по литературна теория към едноименната катедра на Факултетa по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски". Преподава литературна теория, литературна история и пр. Автор е на две книги, множество студии, статии, анализи, рецензии. Фулбрайт старши изследовател в Ървайн, САЩ. Специализирал е в университети в Берлин, Будапеща, Сантяго де Компостела, Виена. В Ню Йорк живее между 2011 и 2014 г., а през последните пет години е лектор по български език, литература и култура в Тринити Колидж, Дъблин.

Откъс от книгата се чете в:

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.