Пловдив се включва за пореден път в Нощта на литературата със 7 изненадващи гнезда и магнетични четци:

📍НБ „Иван Вазов“, ул. „Авксентий Велешки“ №17, Зала „Изкуствотека“

📚 „Човек в стъкленица“, Александър Прокопиев (Северна Македония)

🎙 Чете: Недялко Славов – съвременен български поет, писател и драматург.

Недялко Славов

Носител е на национални награди за поезия и проза, сред които Национална награда за поезия „Иван Николов“ за сборника с поеми и стихотворения „Мраморни години“, Национална награда за литература „Христо Г. Данов“ за романите „Фаустино“ и „Камбаната“, Награда „Хеликон“ за нова българска художествена проза за романите „432 херца“ и „Камбаната“, както и множество литературни номинации. Превеждан е на английски, немски, руски и гръцки език.


📍 ОИ „Старинен Пловдив“, Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев“ № 15

📚 Книги:

🎙 Чете: Даниела Костова – актриса, сценарист, режисьор на постановки и клипове, художествен ръководител на театрални ателиета, автор на текстове и дублажи на реклами и филми.

Даниела Костова

📍 Парк Рибница, бул. „Дунав“

📚 Книги:

🎙 Чете: Никол Ерева – доброволец

Никол е на 15 години и е ученичка в НГСЕИ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“. Мечтата ѝ е да учи в НАТФИЗ и един ден да работи това, което иска, а не това, което се налага. Едно от любимите ѝ хобита е да танцува – вече осем години се занимава с народни танци в школа „Луди Млади“. Танците са нейното вдъхновение и я карат да твори. Никол смята, че всеки трябва да преследва мечтите си, каквото и да му коства, защото успехът е най-сладък, когато си се трудил, за да го постигнеш!


📍 Административна сграда на район „Тракия„, бул. „Освобождение“ №63

📚 „Сладко отмъщение АД“, Юнас Юнасон (Швеция)

🎙 Чете: Златко Павлов – актьор, режисьор, сценарист, продуцент, водещ на събития, радио и телевизионни предавания. Човекът, дублирал Кевин Костнър във филма „Бодигард“.  Отличаващ се с изключителен тембър на гласа, заради който мнозина го наричат „човека – глас“.

Златко Павлов

📍Дом на пчеларя, ул. „Весела“ №31 🐝

📚 „Сладко отмъщение АД“, Юнас Юнасон (Швеция)

🎙 Чете: Мария Чакалова – поетеса с три издадени стихосбирки: „Имахме да си кажем“, „Далеч от рая“, „Толкова малко“. Преподавател по български език и литература с над 30 години опит. Носител на почетното отличие „Неофит Рилски“, Национална награда „Даскал Ботю Петков“, Почетен знак на Пловдив. Автор на научни разработки по методика и литературознание.


📍Парк Каменица, ул. „Зефир“ №6

📚 Книги:

🎙 Чете: Емилия Василева –  библиотекар при НЧ „П.Р.Славейков – 1908 г.“


📍„Пловдив чете“ открита сцена – южен бряг на р. Марица, бул. „Марица“

📚 „Ние, удавниците“, Карстен Йенсен (Дания)

🎙 Четат: Димитър Илиев и доброволци на „Пловдив чете“

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.