Жителите и гостите на столицата, решили да се впуснат в единадесетата Нощ на литературата, ще имат възможността да се насладят и на нощната поетична обиколка „Гърбовете на града“, организирана специално за тях от организаторите в партньорство в фондация „Прочети София“.

Какво се случва с града по тъмно?

А какво се случва с нас — започваме ли да избираме други улици, спираме ли да припознаваме познатото като познато, когато го скрие мракът?

Как преживяваме опакото на града — неговите служебни входове, задни улички, изоставени пространства?

Заповядайте на поетическа обиколка с Албена Тодорова по задните входове на София.

Ще се вглеждаме в пространствата, които на дневна светлина подминаваме, и ще четем текстове от Мария Вирхов, Георги Рупчев, Константин Павлов, Биньо Иванов, Малина Томова и други.

Безпросветност, катарзис, мрак и тленност.

Маршрутът ще започне на площад „Славейков“ в 21:30 часа, ще мине покрай гърба на Централна поща, на бившата Телефонна палата и ще ни отведе през улица „Три уши“ към Халите.

Всичко за нощната обиколка можете да следите в събитието във Фейсбук.

Албена Тодорова е поетеса, която работи като финансист. Има три издадени стихосбирки, две от които получават поощрителни награди на конкурса „Иван Николов“. В свободното си време списва инстаграм профил за лютеница.

За Литературните маршрути:

„Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“ са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.

За фондация „Прочети София“:

Фондация Прочети София е от малкото организации в страната, които се стремят да създават ново литературно преживяване, да правят оригинални, мащабни и интересни събития, в които публиката е въвлечена в необятния свят на литературата по неочакван и незабравим начин. 

Фондацията реализира различни проекти и инициативи, които пораждат диалог между български и световни автори, между “малки” и “големи” езици и култури; търсят пресечните точки между литературата и другите изкуства; провокират преоткриването на града чрез култура и създават устойчива мрежа от професионалисти и организации, работещи в сферата на литературата и културата. 

Основните проекти на фондация „Прочети София“ са: „Скритите букви/Българските букви“, „Литературни маршрути“ и „Литературни срещи“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.