Добрич се включва за поредна година в европейската инициатива „Нощ на литературата“. Събитието ще се проведе в три читателски гнезда от 17:00 до 20:00 ч.

Регионална библиотека „Дора Габе“

Заглавие: „Аврам, Богдан, вода газят“

Чете: Румен Куртев – актьор в Държавен куклен театър „Дора Габе“ 

Дом-паметник „Йордан Йовков“

Заглавие: Човекът, който дължеше живота си на един сън

Чете: д-р Хасан Ефраимов – лекар, писател

Музей в Градски парк „Свети Георги“

Заглавие: Отивам си е възвратен глагол

Чете: Християн Христов – директор на Център за защита на природата и животните – Добрич

Организатор на събитието е Община град Добрич в партньорство с Регионална библиотека „Дора Габе“ и Регионален исторически музей – Добрич.

Добрич се включи за 6 поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременна европейска литература.

По традиция в четенето по места се включва и кметът на Добрич – Йордан Йорданов. Тази година той откри събитието в 17.00 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“, където щафетата пое д-р Хасан Ефраимов с един от най-интересните текстове – „Човекът, който дължеше живота си на един сън“ от Феликс де Менделсон.

В Регионална библиотека „Дора Габе“ избраният текст „Аврам, Богдан, вода газят“ от Владислава Войнович, е предназначен както за деца, така и за възрастни. Четенето откри г-жа Росица Йорданова – зам.-кмет на Община Добрич, а директорката на библиотеката Невяна Христова поздрави присъстващите за отношението към четенето и представи мъдрата и смешно написана книга за буквите. Първите гости на литературната инициатива бяха група деца от ДГ №8 „Бодра смяна“, които с интерес слушаха откъс от АзБучния роман, поднесен по най-забавния начин от актьора в Държавен куклен театър „Дора Габе“ Румен Куртев.

В Музея в Градски парк „Св. Георги“ четенето откри г-жа Добринка Стоилова – временно изпълняваща длъжността зам.-кмет на Община Добрич. Текстът, предложен на слушателите в читателското гнездо, е от „Отивам си е възвратен глагол“ на британската писателка Тайе Селаси.

Изключително удобно в залата „Природата на Добруджа“ се чувстваше и Християн Христов – този път като четец, а не като директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

В Нощта на литературата почитателите на поезията имаха възможност да получат автограф от поета Сашо Серафимов на най-новата му книга „Натрупване на незнание“ (изд. „Жанет 45“). Преди да сподели свои стихове и размисли с публиката, авторът увлече децата в съчиняването на приказка, чието продължение остави на малчуганите.
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.