Какво можем да научим от извънземните? В поредица от разкази, писани в продължение на трийсет години, гениалният полски фантаст Станислав Лем доказва, че можем да научим много.

По време на многобройните си междупланетни пътувания пътешественикът Ийон Тихи се запознава с различни цивилизации, изградени от мислещи същества, но и от напреднали роботи. Въображението на автора в създаването на измислени светове и необикновени сюжети няма граници. Неговите истории за пътуванията са не само  невероятни и забавни фантазии, но и сериозни размисли за парадоксалната природа на света, човека и неговата култура.

За автора:

Полският писател Станислав Лем (1921–2006) е един от бащите на световната фантастика, легенда в класиката на този жанр, който ни проправя пътища към неизвестното с характерния за него хумор, ирония и пародийност. Станислав Лем несъмнено формира и узакони интелектуалната фантастика – литература за могъществото на творящия Разум, за неговите постижения, отговорности и безумия... В уникалния си труд Summa Technologiae още през 1964 година полякът описва глобалната мрежа от интелектуални машини, свързваща човечеството, и породената от тях виртуална реалност: нещо, което днес се случва чрез интернет.

Носител на многобройни полски и международни награди и преведен на над 40 езика, той отдавна е известен в България. Романите му „Соларис“, „Едем“, „Сенна хрема“, „Облакът на Магелан“, циклите му за роботите, за Ийон Тихи, за пилота Пиркс са любими на поколения български читатели.

За преводача:

Павел Николов е един от титулярните преводачи на Станислав Лем на български език. Роден е 1955 година. Завършил гимназия в гр. Силистра, а след това висше образование във Великотърновския университет - специалност българска филология. В момента живее в град Ихтиман и работи като учител по български език и литература в село Вакарел, училище „Христо Смирненски“. В своя блог Павел Николов се самоопределя като астрофилолог.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.