Корица: Затвори очички. Стихове за деца, че и приказки
Избрано от: Посолство на Словашката република
Издание на книгата:мека подвързия (English)

Поетът Томаш Яновиц и илюстраторът Мария Нерадова зарадваха децата с очарователна книжка. В хумористичните скоропоговорки и детските стихчета децата откриват красотата на римата и ритъма, наименуват и очовечяват предметите, природата и всичко около тях:

В градината излезе Таня.

Дъгата пъстра й се кланя.

Протегна Таня тук ръчички

и взе небесните боички.

За автора:

Томаш Яновиц (1937 г.) е словашки писател, журналист, драматург, поет, автор на радио-телевизионни и театрални пиеси и автор на литература за деца и младежи. След завършване на Философския факултет на Университета „Я. А. Коменски“, специалност словашки език  и история, се присъединява към редакцията на сатиричното списание „Рохач“. От 1991 г. се посвещава професионално на литературното творчество.

За преводача:

Димитър Стефанов (1932-2018 г.) е уважаван български поет, есеист и преводач. Той е творчески неуморим автор. Оставя ни 40 книги с поеми, стихове, сонети, хайку, хайбун (лирична философска хайку проза), поезия за най-малките. Творчеството му е преведено на повече от 20 езика и е публикувано в Словакия, Унгария, Чехия, Сърбия, Англия, Македония, както и в САЩ, Индия и Япония.

Принадлежи към най-известните преводачи на словашка литература на български език, превел е 42 творби на словашки поети и прозаици. Неговите преводи от словашки значително допринасят за представянето на една панорамна визия за словашката литература от XX-и век в България.

През 2017 г. президентът на Словашката република Андрей Киска удостои Димитър Стефанов с орден „Двоен бял кръст“ трета степен за изключителни заслуги за разпространението на словашката литература в Република България и за утвърждаването на доброто име на Словашката република в чужбина.

Откъс от книгата се чете в:

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.