Корица: Зад гърба
Избрано от: Посолство на Украйна
Издание на книгата:мека подвързия

Приятелят на Марта, Макс, постъпва в армията, за да се бие във войната в Източна Украйна. Младата жена изживява душевни страдания и се опитва да се приспособи към новата ситуация. До деня, в който среща Ксавие. Двамата заминават за Ница в деня на терористичния атентат на 14. юли, когато настъпилият хаос ги разделя завинаги.

"Зад гърба" е роман за съвременна Украйна, за дълга и патриотизма, за женската съдба в едно традиционно патриархално общество. Роман, шокиращ с натуралистичните си сексуални сцени, със своето богоборчество, с бунтарското си отношение към семейните ценности; силно оспорван и горещо приветстван от критици и читатели. 

Кратка визитка на автора:

Гаска Шиян (р. 1980 г.) е украинска писателка, преводачка, блогърка и фотографка. Завършила е класическа филология, притежава книжарница, ръководи курс по творческо писане. «Зад гърба» е вторият ѝ роман, за който през 2019 г. получава Награда за литература на Европейския съюз.

Кратка визитка на преводача:

Пенка Петрова (Кънева) е родена през 1942 г. Завършва с отличие специалността Украински език и литература в Киевския университет. Работи в издателство "Народна култура", в Комитета за печата, в сп. "Факел". Носителка на наградата "Иван Франко" за разпространение на украинската култура. Пенка Кънева е превела над 300 книги и е съставителка на първия Украинско-български речник, излязъл през 2015 година.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.