„Урокът на лунатика“ е роман от жанра автофикция, в който Фредерико Педрейра се завръща към годините на ранното си детство и на обучението си във Великобритания. От първо лице единствено число, от името на „лунатика“, както сам се нарича, Педрейра странства из стаите на „зелената къща“ на любимите си, ала необратимо остаряващи баба и дядо, по плажовете от незабравимите летни ваканции за ръка със свидни лели, на презокеански пътешествия с непрестанно очакваната майка стюардеса и на семейни почивки с угрижения баща. Всички тези места не са ограничени в своите физически измерения, те са и самите хора, и просто мирис, и само вкус, те са чувства и усещания, и до едно са места на паметта.

Кратка визитка на автора:

Писателят, журналист и преводач Фредерико Педрейра (р. 1983 г.) завършва висшето си образование в сферата на хуманитаристиката в Португалия и Великобритания и защитава докторска дисертация по теория на литературата в Лисабонския университет. Автор е на десетина книги и е носител на португалските литературни награди „Вашко Граса Моура“ и „Еса де Кейрош“. През 2021 г. излиза романът му „Урокът на лунатика“, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз.

Кратка визитка на преводача:

Илияна Чалъкова е родена през 1980 г. в Пловдив. Завършва специалност португалска филология, има магистратура по превод и редакция с дипломна работа в областта на африканската португалоезична литература. Специализира съвременна португалска литература в Лисабон, а по-късно - и втора магистърска програма по женски изследвания. От 2005 г. насам работи като журналист, преводач и преподавател по съвременен португалски език и култура, драматургичен и икономически превод към Катедра „Испанистика и португалистика” в СУ.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.