Посветен на 100-годишнината на големия Итало Калвино, сборникът „Трудни любови“ разкрива още една непозната страна от творчеството на италианския класик. Авторът ни замайва с чувствеността на така характерната за сънародниците му мощна, всепроникваща, но и някак свенлива и прикрита еротика от 50-те години на миналия век.

Разказите на Калвино дишат с любовната нега на войника в отпуск, срещнал уж безразличната вдовица във влака, излъчват обожанието към очарователните, понякога дръзки, друг път стеснителни италианки.

Оригиналните сюжети следват един подир друг като кадри от класическите италиански филми, завладели света. А прелиствайки „Трудни любови“, читателят неусетно се сеща за великия Бокачо.

Кратка визитка на автора:

Итало Калвино е роден в Куба, но отраства в Италия. Първия си роман публикува на 24 години, литературен кръстник му е Чезаре Павезе. Става известен с трилогията „Нашите предци“, междувременно написва и „Италиански приказки“, „Космически комедии“ и поредица от разкази за Марковалдо.

През 70-те Калвино се заселва в Париж, сприятелява се с Реймон Кьоно и се присъединява към неговата „работилница за потенциална литература“, Oulipo. Тогава се появяват и „Невидимите градове“, „Замъкът на пресичащите се съдби“, „Ако пътник в зимна нощ“.

Писателят издъхва през 1985 г. в Сиена, където подготвя курс лекции по теория на литературата за Харвард. Те са публикувани посмъртно под наслов „Американски лекции“.

Кратка визитка на преводача:

Сава Славчев е литератор, редактор, преводач и италианист. Носител е на специалната награда за поезия на Алберона, Италия, присъдена през 2010 година. За превода си на пиесата „Свещник“ от Джордано Бруно получава наградата на Съюза на преводачите в България за изключително високи постижения в превода на хуманитаристика. Превеждал е Роберто Асаджоли, Итало Калвино, Нучо Ордине, Монтен, Макиавели и Леонардо да Винчи. Автор е на речници и разговорници, на две театрални пиеси и на книгата "Носталгични пътеки". Преподава в НМА.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.