Сборникът „Тишината след мен” включва стихотворения от стихосбирките: „Черен квадрат” (2009), „Помежду” (2013)  и „Сърцевината на словото” (2016).

Стихотворението ни позволява да видим света и себе си от различна перспектива, разширява хоризонтите, освобождава ни от стереотипите, предразсъдъците и познавателните щампи. То е урок по емпатия. Отваря очите ни, а същевременно ни учи да гледаме на действителността с леко премрежено око.

- Тадеуш Домбровски

"Домбровски не създава поетически ребуси. Не превръща стихотворението в партия пинг-понг. Подбира внимателно думите, защото вярва в интимната връзка на езика с действителността. Вярва, че езикът е форма на съществуване, а думите са по един реален начин подплатени с опит. И има чувството, че дългът на поета е да очиства от шумовете това съзвучие и да го укрепва."

- Павел Прухняк

За автора:

Тадеуш Домбровски (1979) - полски поет, прозаик, есеист, автор на седем стихосбирки: „Червенини“ (1999), „e-mail“ (2000), „Мазурка“ (2002), „Te Deum“ (2005), „Черен квадрат“ (2009), „Помежду“ (2013), „Сърцевината на словото“ (2016), както и на миниповестта „Беззащитна черта“ (2016).

За „Черен квадрат“ е удостоен с литературната наградата „Кошчелски“ и номиниран за наградата „Нике“. През 2006 г. получава от ръцете на Тадеуш Ружевич „Малък жезъл“ на Полската фондация за култура, а през 2008 – немската награда Hubert-Burda-Preis.

Стипендиант на множество културни институции в Европа и САЩ. Превеждан на повече от двайсет езика. Редактор в литературното списание „Топос“, артистичен директор на Гданския фестивал „Европейски поет на свободата“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.