В сборника "Тъмна материя" са включени единайсет разказа, чиито сюжети са обединени от стремежа на авторката да проникне и да тълкува психологията на иначе трудно разгадаемата "тъмна духовна материя" на своите герои, която в книгата ѝ изпълва пространството от любовта до смъртта.

Още в първия си разказ, "Обреченият", авторката потапя читателя в изключително сложния морален проблем на лекар-учен, поразен от неизлечима болест в последната фаза от живота му, когато хирурзите присаждат негов орган в друго тяло, докато разумът му все още е буден и разсъждава за живота в друго тяло.

Един напълно безсмислен семеен конфликт сякаш приканва съдбата да предизвика катастрофа, която отнема живота на съпруг и баща ("Времето след това"). Впечатляващи са и мотивираните анализи на писателката на острите криминални конфликти - на хитро подмамващия своите жертви сериен убиец в "Сега спете" или на най-сетне приклещеният вечно изплъзващ се шпионин в "Каца".

Прозата на Мойца Кумедей е сочна и живо написана, пълна с искрящи диалози и интелигентен черен хумор. Тя умее да пробива пътя си до човешкото подсъзнание и да разгадава художествено и образно неговите потайни кътчета.

Книгата е част от поредицата "Новите лица на литературна Европа".

За автора:

Словенската писателка Мойца Кумердей е родена през 1964 г. в Любляна. Дипломирала се е по философия и социология на културата в Лисабонския университет. Пише проза, литературна критика и публицистика. Работи в културната редакция на словенския официоз "Дело" и като драматург.

Нейното първо обемисто художествено произведение е романът "Кръст над Триглав" (2001), в който иронично пародира словенските културни и литературни традиции, като интерпретира стереотипи от словенския фолклор и вплита легендата за изчезналия и отново намерен гъбар, когото уж са отвлекли извънземните.

По-късно излизат и два сборника нейни разкази - "Фрагма" (2003) и "Тъмна материя" (2011), който получава словенска и сръбска награди. Вторият ѝ роман "Жертвата на Кронос" (2016) е историческо повествование от времето на XVI в. в Словения, който през 2017 г. е награден с престижната словенска държавна Прешернова награда.

Отличена е и с няколко награди за кратки произведения. Нейни книги са преведени на повече от десет езика.

За преводача:

Ганчо Савов (1930 г.) е писател, преводач, публицист и учен. Славистичното си образование получава в бивша Югославия. Работил е в издателства, вестници и списания, както и в БАН. От 1974 до 1985 г. е репресиран и излежава политическа присъда. След реабилитацията му през 1989 г. е редактор в медии, а в периода 1994–1997 г. е главен редактор на литературното списание "Панорама" и председател на Съюза на преводачите в България.

Дълги години е преподавател в катедра "Славистика" на Великотърновския университет. Носител е на няколко престижни награди у нас, в Словения и Сърбия. Автор е на книги по история на южнославянските литератури, учебници, научни изследвания, публицистика и преводи от и на южнославянски езици.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.