Това е поредният австрийски роман, който дълбае върху така обичаните от австрийската литература теми за страха, самотата и смъртта. Нещо повече - той е трилър, а с него Паулус Хохгатерер печели литературната награда на Европейския съюз за 2009 г.

„Сладостта на живота“ не е чисто жанров роман, а текст, който включва както трилъра, така и елементи от различни други жанрови романни форми - психологически, криминален, философски, социален.

Този модерен роман е с интересна структура: в 24 глави (започващи с "Нула", "Едно", "Две" и т.н.) са представени различни темпорално-времеви перспективи от гледните точки на основните персонажи - полицейски инспектор Кòвач, детският психиатър Рафаел Хорн, Даниел Гаселик - криминално проявен младеж, и неговия 11-годишен брат Бьорн, Йозеф Бауер - свещеник и преподавател в училището, и др.

Освен това събитийността и картините са уплътнени от множество реминисценции, контакти, разговори, вътрешни монолози и диалози, чрез които животът добива релеф и актуалност, пренася ни отвъд криминалната интрига и разкрива един паноптикум на съвременния европейски социум.

Кратка визитка на автора:

Паулус Хохгатерер (на немски: Paulus Hochgatterer) е австрийски писател и психиатър, автор на романи, разкази и есета. Роден е на 16 юли 1961 г. в Амщетен. Следва медицина и психология във Виенския университет. През 1985 г. се дипломира като доктор по медицина. Като специалист по психиатрия и неврология на детската и юношеската възраст през 1992 г. получава място като главен лекар в „Неврологичната болница Розенхюгел“ във Виена.

От 2007 г. оглавява като примариус „Клиничното отделение по детско-юношеска психиатрия и психотерапия“ при университетската клиника в Тулн на Дунав.

Хохгатерер е автор на прозаични творби, които се основават на професионалния му опит като психиатър и чиито протагонисти често са психически болни и аутсайдери.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.