Поезията на Ацо Шопов отдавна е позната в Европа и по света, преведена е на най-големите световни езици и продължава да се превежда... Тя е част от представителната колекция на ЮНЕСКО, която включва световни поети и Нобелови лауреати за литература. „Раждане на словото” е първа книга на Ацо Шопов в България. Тя съдържа избрани стихотворения от различни години и етапи в творчеството на поета.

За автора:

Ацо Шопов (1923-1982) е едно от най-големите имена в литературата на Република Македония, безспорен класик на съвременната македонска поезия. Яркият му поетически талант се утвърждава в средата на 20 век, в рамките на бившата Югославска федерация, а скоро след това получава и широка международна известност. Считан е за един от основоположниците на модерната македонска литература.

„Поезията – а особено тази поезия – ни извежда от времето и пространството, за да ни закотви по един мистериозен начин в непреходното и в местата. С цялата своя ярост, не по-малко интензивна от нежността, която се крие под нея, тази поезия е слово на истината, насочено към най-съкровеното в нас. Колкото със своя разкошен блясък, толкова и със своя трепкащ ореол, тя е светлина, която ни показва пътя и ни предлага утеха в ежедневието.”

- Федерико Майор – генерален директор на ЮНЕСКО (1987-1999)

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.