Корица: Раковски супергерой
Издание на книгата:твърда подвързия

Столичната община издаде нестандартна детска книга, посветена на Георги Раковски. Заместник-кметът Мирослав Боршош, илюстраторът Ясен Григоров, редакторът Зорница Христова и малкият герой Андрей Младенов представиха изданието в Детския център на Столична библиотека.

В 36 страници „Раковски супергерой“ разкрива личността на един от най-големите български възрожденски герои, писател, журналист, полиглот, идеолог на националноосвободителното движение. Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове. Работата по нея започва през 2021 г., когато със специална програма Столична община отбеляза 200 години от рождението на Г. С. Раковски.

Изданието е инициатива на Столична община и изцяло финансирано с общински средства. Екипът кани Марин Бодаков за автор, а той предлага оригиналната идея за Раковски и неговата героична история да се разказва в диалог с 9-годишния Андрей Младенов. Зорница Христова довършва изданието като автор и редактор, след като Марин Бодаков внезапно почина.

„Децата ни живеят в по-различен от нашия свят, новите форми на общуване, в които са потопени, е важно да бъдат използвани, за да достига до тях информация и за българската история – леко, красиво, без фалшив патос, който толкова много се използва в ежедневието ни с всякакви цели“ – каза Мирослав Боршош.

Зорница Христова допълни:

„Основа на тази книга е искрен диалог, в който няма щампи и клишетата, които да пречат на децата. Нашата история заслужава един искрен разговор, какъвто направиха Марин и Андрей. Благодаря на Ясен, който улови точно тази форма на разговор, в който Раковски е основата, с който разказваме различните му качества и какво означава да си супергерой.“

Илюстраторът Ясен Григоров разказа, че е подходил към книгата сякаш и той участва в разговора на Андрей и Марин Бодаков.

„Вярвам, че тази книга щеше да хареса на Марин. Тя е в посоката, в която умовете ни се доближаваха често – игриво и шантаво, но винаги премерено и премислено. Харесва ми този негов подход и как заедно с Андрей разказват за един толкова сложен образ. Благодаря на Андрей, който е много важен за тази книга – той е провокатор на мисълта на Марин, благодаря му и за умните отговори!"

Това каза художникът и се обърна и към заместник-кмета с благодарност за инициативата:

„Изключително съм благодарен на Столична община и на Вашия екип! За мен е необичайно, че институция подкрепя идеята по подобен лек начин да се разказват такива важни теми.“

Малкият Андрей разказа как по време на изложба, посветена на Раковски, Марин Бодаков му е предложил да напишат заедно книга за героя. Започнали да си пишат имейли – Марин питал, Андрей отговарял.

„За мен тази книга е важна, защото много деца могат да научат за Раковски по лесен начин. В книгата най-много ми харесва началото – когато с Марин се питахме най-много въпроси. Раковски е супергерой, защото е помагал на другите, помогнал е за освобождението ни“ – каза Андрей в разговор със заместник-кмета.

Той споделял за създаването на книгата със своите съученици:

„Тази книга, за разлика от учебниците по история, е направена така, че в нея човек, който знае за Раковски, говори за него. В учебника по история не се знае кой говори... Бих искал да има такива книги и за Левски, и Иван Вазов…“

Научен редактор на „Раковски супергерой“ е доц. д-р Катя Станева, документите, включени в книгата, са предоставени от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Изданието ще се разпространява безплатно, ще бъде подарено на училищата и библиотеките в София, екземпляри ще отпътуват и за български училища в чужбина.

За автора:

Марин Бодаков е съвременен български поет, автор на стихосбирките "Бисквити", "Обявяване на провала", "Ангел в зоопарка", "Наивно изкуство", "Северна тетрадка", "Битката за теб", "Мечка страх" и др. Лауреат на наградата "Иван Николов", превеждан на английски, испански, руски, виетнамски и др.
Дългогодишен литературен редактор на вестник "Култура" и неговия наследник "К." Литературен критик, водещ на седмичния литературен обзор "Ходене по буквите". Водещ (заедно със Силвия Чолева) на рубриката "От небето до земята" в предаване "Библиотеката". Съмишленик и автор на списание "Свема" и онлайн медията "Тоест". Два пъти лауреат на наградата "Христо Г. Данов" - като част от екипа на "Култура" през 2015 г. и за цялостен принос, посмъртно. Почетен гражданин на гр. София.
Преподавател във Факултета по журналистика, медии и комуникации към СУ "Св. Климент Охридски". Изследовател на литературната критика през 90-те ("Кой уби критиката") и на понятието за искреност в литературата ("Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски"). Журналист и общественик.
За илюстратора:

Ясен Григоров е дългогодишен автор и илюстратор в швейцарското издателство "Joie de lire" (Les nuages, Un courant d’air dans la bouche, Les Anges Gardiens, Le Cafard и др.). Носител на наградата "Опера Прима" в Болоня. Книгата му „Ангелите пазители” е в учебниците в Колумбия и Мексико. Кинорежисьор ("Малък-голям", "Лили Рибката" и др.).

В България работи с издателство „Точица”, за което е илюстрирал сборника с английски стихотворения "Колко ягоди растат по морето" в превод на проф. Шурбанов. През 2015 г. излиза авторската му книга "Ангелите пазители", а през 2020 г. - „Телогинариум”, номинирана за наградата „Перото” в категория „Проза”.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.