2058 г. Обществото се е сринало след гражданска война и националистическо движение, наречено Светлината, е завзело властта. Политическите дисиденти са избягали на север. Всички граници са затворени и контакт с външния свят не съществува. Светлината е дала на своите граждани Рая: виртуална реалност. Той е примамлив и пристрастяващ, но e достъпен само за хора с достатъчно пари и положение. 

„Раят. Да излезеш от Матрицата“ е дистопичен роман, фокусиран върху мрачните прогнози за съвремието, които се сбъдват пред очите ни: прогнози за изменението на климата, нарастващата зависимост от технологиите и увеличаващото се социално неравенство.

Кратка визитка на автора:

От почти две десетилетия Пия Лейно работи като журналист във финландската информационна агенция STT. Има магистърска степен по социални науки и е учила творческо писане в прочутата Критична академия в Хелзинки. Първият ѝ роман, „Грозният касиер“ (2016), е хумористичен поглед към риалити телевизията и натиска, пред който са изправени жените. Лейно си спечелва международна известност с втория си роман - „Раят. Да излезеш от матрицата“.

Кратка визитка на преводача:

Росица Цветанова е родена във Варна. Завършва специалност „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където понастоящем преподава. Превежда художествена литература от фински, шведски, норвежки и датски. Сред авторите, чиито произведения е претворила на български, са Софи Оксанен, Шел Вестьо, Ким Лайне, Юхани Ахо, Мика Валтари, Том Егеланд, Ян Гиу, Курт Ауст, Лена Крун, Йосефине Клоугарт и др. Носител е на наградата „Васа Ганчева“ за художествен превод от скандинавски езици.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.