"Произход е книга за първата случайност в нашата биография: да се родиш някъде. И за последствията от това. Произход е книга за моите родини, в паметта и във въображението. Книга за езика, черноработничеството, щафетата на младостта и за многото лета. Лятото, в което дядо ми стъпи на крака на баба ми, докато танцуваше така, че можеше изобщо да не успея да се родя. Лятото, в което едва не се удавих. Лятото, през което германското правителство не затвори границите и което приличаше на друго едно лято, през което избягах в Германия през много граници..."

Наградена е с Германската награда за книга на Франкфуртския панаир 2019.

Кратка визитка на автора:

Саша Станишич е роден във Вишеград (Югославия) през 1978 г., а от 1992 г. живее в Германия. Учи в Хайделберг и в Института за немска литература в Лайпциг. Разказите и романите му са преведени на повече от 30 езика и са отличени с множество награди. – измежду които през 2014 г. Наградата на Лайпцигския панаир на книгата за "Преди празника" (бълг.изд. Фън тези 2016), през 2019 - Германската награда за книгата си "Произход". Живее и работи в Хамбург.

Кратка визитка на преводача:

Мария Енчева е родена през 1982 г. в гр. Пловдив. Завършва Езикова гимназия „Пловдив“ и немска филология в СУ „Св. Климент Охридски. Превежда предимно от нидерландски и по-рядко от немски.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.