Помощта е израз на човешка солидарност и съпричастност. Но може ли чрез нея да преборим несправедливостта и неравенството?

Правозащитникът Томас Гебауер и писателят Илия Троянов са проучили различни методи за помощ в много страни по света и посочват кои от тях са работещи и кои – не. Авторите остро критикуват състоянието на съвременния свят и ориентираната единствено към печалба експлоатация на хора и природни ресурси. Но те дават и надежда, като посочват примери и начини за промяна към по-добро и призовават за борба срещу структурните причини за неравенството и потъпкването на човешките права.

За авторите:

Томас Гебауер е роден през 1955 г. в Констанц на Боденското езеро. Той е немски психолог и журналист, ръководител на международни хуманитарни проекти и говорител на фондация medico със седалище във Франкфурт на Майн. Заедно с Боби Мюлер, президент на "Vietnam Veterans of America Foundation", инициира през 1991 г.  Международна кампания за забрана на противопехотните мини (ICBL) , която в рамките на няколко години се превръща в световно движение. Кампанията бива отличена с Нобелова награда за мир през 1997 г. за приноса й в създаването на „Международната конвенция за забрана на противопехотните мини“ (накратко Конвенцията от Отава) .

Илия Троянов е роден през 1965 г. в София, България. Той e немскоезичен писател, преводач и издател. Носител е на множество литературни награди. Троянов израства в Кения, но понастоящем живее във Виена. „Събирачът на светове“ е живял също така и в Париж, Мюнхен, Кейптаун и Мумбай.  Автор е на многобройни книги, пише по актуални, политически и важни, обществено значими теми, както и книги, пресъздаващи неговата лична съдба – на политически емигрант.

На български език досега са издадени доста от книгите му. По-известните от които са следните: "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (1997), филмирана от режисьора и сценариста Стефан Командарев; "Събирачът на светове" (2007); "Кучешки времена. Революция менте 1989" (2008); "По пътя на Ганг" (2008); "Номад на четири континента: по стъпките на Ричард Франсис Бъртън" (2008).

"Помощ? Помощ!" е втората книга, която издателство „Елиас Канети“ прави достояние на българския читател след „Посегателство над свободата“, насочвайки вниманието на българските читатели към актуални, социално-политически проблеми, обект на световни обществени дискусии.

За преводача:

Димитър Ангелов е роден през 1973 г. в Русе. Той е преводач на свободна практика от немски език на поезия и проза. Завършил висше хуманитарно образование (специалност „Български език и история) във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Живее и работи във Велико Търново.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.