Поемата „Ножчето на професора” е творба за времето и паметта. Разглеждана е преди всичко като забележителен текст за Холокоста. В българското издание на книгата е включен един допълнителен научен текст  – „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора от Тадеуш Ружевич“ на Марчин Яворски и пет стихотворения на Тадеуш Ружевич, излезли през последните години (от стихосбирките „Чезнене“ и „Последна свобода“).

За автора:

Тадеуш Ружевич (1921–2014)  – поет, драматург, прозаик и сценарист, един от най-важните полски творци от края на ХХ и началото на ХХІ век. Автор на 47 сборника със стихове и поеми, шестнадесет прозаични творби, осемнадесет пиеси и единадесет филмови сценария. Предтеча на авангарда в поезията и драмата, новатор, но със силни корени в наследената романтична традиция, независим творец, самотник, убеден в мисията на човека на изкуството, разбирана като вътрешна концентрация, вслушване, етична чувствителност. Книгите му са преведени на 49 езика (в т.ч. английски, френски, немски, шведски, датски, фински и български), отличен е с многобройни държавни и международни награди.

„Тадеуш Ружевич е свидетел на войната, което, както е известно, представлява за творчеството му една от най-важните опитности. (…) Въпреки дългогодишното приятелство, въпреки общия поколенчески опит, въпреки близостта в интелекта и въображението – Ружевичовото описание на престоя в лагера е само индиректно. Затова тук можем да говорим за посттравматично преживяване или – но много предпазливо – за постпамет.“ (Из критическото есе „Миналото, приятелството. Две глоси към поемата Ножчето на професора от Тадеуш Ружевич“ на Марчин Яворски).

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.