Корица: Нарисува за децата Вадим Лазаркевич
Избрано от: Столична община
Издание на книгата:твърда подвързия (English)

„Нарисува за децата Вадим Лазаркевич” разказва историята на един от най-популярните илюстратори на детски книги у нас и през нея ни припомня за детските книги, с които са израснали нашите родители, баби и дядовци.

Ако разплетем историята още по-назад, ще стигнем до едно малко момченце в снежната виелица далеч в Русия преди повече от сто години, което получава цяла купчина детски списания. И много иска да се научи да рисува магаре. История за една революция, за едно бягство с кораб, за едни нарисувани кренвирши и за много патилански приятелства.

Книгата е издадена с подкрепата на Столична община.

За автора:

Зорница Христова завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, а в последствие специализира постколониална литература в университета в Оксфорд, Великобритания. Като преводач и редактор е работила над текстове на Джулиан Барнс, Джон Ървинг, Джон Ланчестър, Том Улф, Джумпа Лахири, Мартин Еймис, Тони Джуд, Дон ДеЛило и др. През 2001 г. Мариус Куркински поставя моноспектакъла „Сънят” по неин превод. През 2012 г. получава наградата на СПБ за превода си на „Бял шум” от Дон ДеЛило, а през 2019 г. – за превода си на „Кладата на суетата” от Том Улф.

Сред авторските й издания са творческата игра „Направи си сам приказка”, книгите „Сладоледена реторика”, „Ваканция в Средните векове” (в съавторство с Иво Чолаков), „Вкусна география” (в съавторство с Дара Варадинова, Ани Бодакова и Десислава Димитрова), „Когато искам да мълча”, „Блок No4”, „Кратки приказки за досънуване” и др.

През 2014 г. „Вкусна география” беше удостоена с наградата „Христо Г. Данов” за най-добра детска книга, а през 2015 г. със същата награда беше отличена книгата „Когато искам да мълча”, създадена в съавторство с художника Кирил Златков. Книгите й са издавани в България, Македония, Сърбия, Италия и др.

Зорница Христова е съавтор (заедно с Анжела Родел) на текстовете в детски научно-образователен център „Музейко” и на текстовете в подготвящия се в Бургас сходен по своя характер център „Планетум”. Водещ на детските литературни маршрути, организирани от фондация „Прочети София” през 2019 г.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.