“Миг” е първата стихосбирка, написана от Вислава Шимборска след получаването на Нобелова награда за литература. Стихотворенията в томчето са един философски минитрактат, който ни скланя към медитация и размисъл за най-съществените неща. В стиховете се завръщат сюжети, постоянно присъстващи в нейното творчество: разглеждане на света като завладяваща игра на случайности, търсене на идентичност, невъзможност за рационално обяснение на заобикалящата ни действителност, примирение със съдбата.

Кратка визитка на автора:

Вислава Шимборска е поетеса, есеистка, критичка и преводачка. Поетичното ѝ творчество, макар и количествено скромно - тя публикува около 350 стихотворения - е преведено на над 40 езика, което я прави една от най-превежданите поетеси в света. Нейната стратегия е да се възхищава на ежедневието, което тя възприема като изпълнено с очарователни детайли. 

За литературната си дейност Шимборска е удостоена с Нобелова награда за литература (1996 г.), както и с най-високите полски отличия - ордена „Бял орел“ и Рицарския кръст на ордена „Polonia Restituta“. По случай 100-годишнината от рождението ѝ Сенатът на Република Полша я обяви за патрон на 2023 г.

Кратка визитка на преводача:

Искра Ангелова завършва специалността „Славянска филология“ със специализации по полски и сърбо-хърватски език във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски” (1979). Защитава докторат по сравнителна граматика на славянските езици в Ягелонския университет в Краков (1983). От 2007 г. е професор. Специализира и изнася лекции в университетите на Белград, Варшава, Краков, Дрезден, Ерланген, Потстдам, Марбург, Грац, Оксфорд и Рим. Има над 150 публикации в различни български и чуждестранни издания, както и монографични изследвания, издадени в Полша и Чехия. Превежда художествена и научна литература от полски език.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.