Декор на книгата с кратки разкази „Междинно кацане“ е живописно автентичен панелен квартал в Тбилиси. Авторът се лута из неговите улички, из затънтени и курортни места в Грузия, търсейки своята идентичност. Нова чужбина, ново нагаждане към живота, нови срещи; нов непонятен език. И нарастваща умора от сивотата и хаоса на големия град, която М. Хоржава се опитва да заглуши с бягства към черноморския бряг, в Кавказ, Моравия, Чехия, в своето детство...

Съдбите на персонажите, често сурови и горчиви, се преплитат със съдбата на разказвача, пресъздадени с поетична образност в ритмична проза.

Кратка визитка на автора:

Матей Хоржава (1980) е чешки писател, който пише под псевдоним. Прозаичният му дебют „Ракия“ (2014) е отличен с литературните награди „Магнезия Литера“ и „Чешка книга“. Учи в Бърно, работи като учител в чешките села в Банат, а от 2013 г. живее в Тбилиси, Грузия. Настоящата фикционална книга с разкази отразява преживяванията му в прозаично-екзотичната грузинска действителност.

Кратка визитка за преводача:

Маргарита Руменова е родена през 1983 година във Варна. Завършва славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и докторска програма по специалност „Палеославистика и славянски езици“ в Масариковия университет в Бърно. Научните ѝ интереси са в областта на детската реч. От 2014 година живее и работи в Чехия, където през последните няколко години е преводач на свободна практика. Сборникът разкази „Междинно кацане“ на Матeй Хоржава е петата ѝ преведена от чешки език художествена книга.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.