Корица: Карирания нинджа

Романът очарова с невероятно свежото чувство за хумор и смислените си послания, свързани с неправдите на нашето време.

Това е история за едно обикновено 13-годишно датско момче на име Аске и тайландската кукла-нинджа, която получава като подарък за рождения си ден. Карираният нинджа има способността да решава всякакви проблеми, както и да поставя срамежливото момче в доста неудобни положения, като по този начин го учи да осъзнава силата на истинското приятелство.

Филмът, направен по книгата, печели най-големите филмови награди и е най-гледаната анимация в Дания за всички времена.

За автора:

Андерс "Патока" Матесен е роден на юли 1975 г. в Йостербро, Копенхаген. Когато станал на шест години родителите му се развели, и той заедно с майка си и по-големия си брат се преместили да живеят в жилищен комплекс в Албертслунд, в западната част на Копенхаген. Израстването му там се оказва наистина ценно за него: можел да кара колело и да се скита свободно по пътеките на изпълнената с живот близка гора. 

Андерс "Патока" Метесен

На 12-годишна възраст Андерс и брат му, заедно с още няколко приятели, за почват да се занимават с музика и създават състава Human Beat Boys. Андерс приема псевдонима DJ AND, и през 1991 г. печели конкурса за рапъри в Дания. През 1993 г., по настояване на майка си, той се явява на конкурса за стендъп-комици в Дания, и без да е много запознат с този жанр, печели второто място.
По това време стендъп-комедията е нещо съвсем ново за Дания. За срещата си с този жанр Андерс разказва:
„Когато се хвърлих в стендъп-комедията, музиката мина окончателно на заден план. Разбрах, че в новия жанр мога да стана много добър. А и форматът пи пасваше отлично, защото предполагаше самостоятелна работа… Можех по цяла нощ да седя и да измислям гегове, и да ги изпробвам още същия ден. И реакцията не закъсняваше: ако геговете бяха добри, хората се смееха.“
Той се превърнал в един от най-популярните комици в Дания. Освен стендъп-комедия, той пишел също и сценарии, режисирал и участвал в множество филми. През 2016 г. Андерс Матесен дебютира като писател-фантаст с книгата "Ternet Ninja" („Карирания нинджа“) – най-успешния датски роман за деца в последно време.
За преводача:
Росица Цветанова е родена на 29 октомври 1985 г. във Варна. Завършва специалност „Скандинавистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където сега преподава и подготвя докторска дисертация. Изследва влиянията между литературите на Швеция и Финландия от епохата на Реформацията до наши дни.

Росица Цветанова

Превежда художествена литература от датскинорвежкифински и шведски.
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.