В един сексшоп. Налице е всичко, което човек може да купи в такива магазини: от камшици до испанска муха, от вибратор от слонова кост до капки за възбуждане. Един добродушно действащ, приблизително 55-годишен МЪЖ седи зад сгъваема маса и чете с очила книга. Книгата носи заглавие „Безболезнено през живота. Основни понятия и подходи на хиропрактиката". В магазина влиза една ЖЕНА към 45 години, на пръв поглед тя изглежда много сигурна в себе си и е облечена доста елегантно. Мъжът вдига поглед, кима и поглежда въпросително жената. Жената също кратко кима, обикаля магазина и разглежда отделните артикули. Той продължава да чете. Жената мести поглед от артикулите към мъжа. Забелязва се нейната нервност под фасадата, говореща за сигурност. Мълчание.

Пиесата „Грилпарцер в сексшопа“ е историята на един застаряващ продавач в сексшоп и неговата клиентка. Срещата между тях, случила се на такова необичайно място, създава връзка, възможност и на двамата да предприемат пътуване в душите си.

За автора:

Петер Турини (1944, Каринтия) е австрийски писател – драматург, поет, есеист. Става известен с първата си театрална творба „Лов на плъхове“ и сценария на телевизионната серия „Алпийска легенда“. Автор е на много пиеси, филмови сценарии, издава стихосбирки, публикува публицистични текстове и есета. Носител е на многобройни авторитетни литературни награди, сред които „Герхарт Хауптман” (1981) и „Вюрт” (2008) за европейска литература, „Йохан Нестрой” (2011) и Винценц Рици (2014). Произведенията му са преведени на повече от тридесет езика, а пиесите му се играят на световни сцени. Някои от тях са излъчвани и като радиопиеси или са заснети като телевизионни филми. Почетен доктор на Клагенфуртския университет (2010). Живее във Виена и Рец.

Откъс от книгата се чете в:

  • София
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.