Брутален и откровен, Касариего ни дава кураж как да живеем със страха и да не се отказваме и от най-крехката надежда.

Една декемврийска сутрин Андер се изправя, както всеки ден, пред най-трудното си изпитание – да влезе в клас.

През това време по-малкия му брат открива, че Тримата влъхви не съществуват.

В същия ден писателят Игнасио Майор идва в училището, в което учи Андер, за да изнесе беседа.

Под постоянно присъстващата училищна заплаха, тези три персонажа, свързани чрез фините нишки на чувствата, случайността и паметта, изтъкават история за насилието, за загубата на невинността и необходимостта да я възстановиш, за да можеш да продължиш напред и да вярваш в  добротата.

Отличен от престижното жури на конкурса Логроньо, „Глутницата и мъглата“ е интензивен, пропит с искреност роман.

За автора: 

Мартин Касариего е роден в Мадрид през 1962 година. Автор е на романи, детски истории, есета и разкази. Журналист, сценарист и преподавател, той е носител на редица литературни награди в Испания.

Мартин Касариего / Снимка: Nines Mínguez (2013)

За преводача:

Боряна Дукова е възпитаничка на 9-та френска езикова гимназия, София. Завършва испанска филология в СУ „Климент Охридски“ и се посвещава на преподаване на испански език и на превода на художествена литература.

Сред имената, които е превеждала, се нареждат Исабел Алиенде, Лаура Ескивел, Артуро Перес-Реверте, Хорхе Луис Борхес. Преподавала е испански език в СУ „Климент Охридски“. В настоящия момент е преподавател в Институт Сервантес.

Боряна Дукова / Снимка: Деси Грамадникова

Освен преводач и преподавател, тя е автор на киносцерании, на криминални романи и на романизираната биография “Извън редовете. Романът на Яна Язова”. Член е на СБП, Клуба на българските писателки и Клуба на писателите криминалисти “Саламандър”.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.