Корица: Един от нас спи
Издание на книгата:мека подвързия (English)
Страници: 256

„Един от нас спи“ засега е най-амбициозната творба на Клоугарт, широко призната за шедьовър от датската критика и също номинирана за Наградата за литература на Северния Съвет.

Една жена, угнетена от спомени за две приключили интимни връзки (едната продължителна, другата – кратка и бурна), се завръща у дома при умиращата си майка. Като безименен разказвач тя рисува поетичен портрет на своята скръб. Тъкмо в това се крие геният на Клоугарт. Тя пресъздава пейзажа на своите чувства чрез меки импресионистични похвати. Гласът на разказвача приковава вниманието, защото предава не само обстановката, интригата или развитието на персонажите, но и нещо много повече – изразява много силни чувства.

За автора:

Йосефине Клоугарт е родена на 21 април 1985 г. в Молс – група малки, хълмисти полуостровчета в Дания, в южната част на по-големия полуостров Дюрслен на източното крайбрежие на Ютландия. Тя завършва литература и история на изкуството в Университета в Орхус. Завършва и Училището за писатели в Копенхаген. Първият й роман „Възход и падение“ (Stigninger og Fald), който се появява през 2010 г., е номиниран за Наградата за литература на Северния Съвет. Година по-късно Клоугарт получава наградата „Звезден прах“ на Датския престолонаследник и неговата съпруга, като оценката на журито е „един от най-значимите писатели не само от нейното поколение, а за нейното съвремие“.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.