Главен герой в романа е Максим Горки. Авторът го описва като велик писател, но също и като крайно противоречива личност, която спасява много хора от сталинския терор и в същото време пише пламенни просталински статии. Възниква въпросът – може ли първото да бъде оправдание за второто.

Разказът се води от името на Дяволина – една всеотдайна жена от обкръжението на Горки, която е негова болногледачка, а впоследствие и негова любовница. Десетилетия наред тя се грижи за Горки, служи на него, на жените около него и на армията от гости, вечно обкръжаващи световноизвестния писател. Не без подкрепата му, тя от слугиня израства до лекар.

Всички образи в книгата са действителни лица. Даже най-невероятните и поразяващи истории са истински и потапят читателя в атмосферата на кръга около Горки – писатели и поети, философи, музиканти, актьори, "специалисти по живота", доносници, палачи, авантюристи, спекуланти...

Един уютен и същевременно ужасяващ свят.

За автора:

Писател, поет, литературен критик, преводач, Дьорд Шпиро (Будапеща, 1946) завършва специалностите унгарска-руска-сърбохърватска филология в Университета „Лоранд Йотвьош“ в Будапеща (1965-1970).

Дьорди Шпиро

Член е на унгарския ПЕН клуб и е един от основателите на Дигиталната литературна академия. Един от най-продуктивните унгарски драматурзи. Носител на близо 20 унгарски награди за литература, между които „Атила Йожеф“ (1982), „Кошут“ (2006), „Милан Фющ“ (за романа „Плен“, 2005) и др.

Автор на множество романи, най-новите от които са „Плен“ (2005), „Месии“ (2007), „Надпревара за съпруга“ (2009), „Дяволина“ (2015), „Каменната жаба“ (2017) , множество драми („Евроспорт“, „Пилешка глава“, „Шарлатанинът“ и др.), разкази и студии.

Четири от пиесите на Дьорд Шпиро са поставяни на българска сцена („Евроспорт“, „Пилешка глава“, „Без контрол“, „Прах в очите“).

За преводача:

Красимира Гаджокова е родена в Ямбол. Завършила Езиковата гимназия в Ловеч и  унгарска и немска филология в Университета "Лоранд Йотвьош" в Будапеща.

Красимира Гаджокова

Работила е като преводач и преподавател. Превела е на български романа "Дяволина" и пиесата "Джина и Фидел" от Жолт Пожгаи, която се играе на българска сцена.

Живее в Будапеща.

 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.