След дълги години на отклоняващи маневри и героична леност напълно лишеният от амбиция бираджия Господин Леман успешно успява да се изплъзне от претенциите към него на родители, съседи, жени. 

Така го застига и 1989 г.: когато не е в близката кръчма, той си живее до голяма степен необезпокояван в своя едностаен апартамент в Кройцберг. Но изведнъж непредвидени тревоги  една след  друга нахлуват в делничната му идилия...

За автора:

Свен Регенер е роден в Бремен през 1961 година. След зъвършване на гимназия и след военна служба той се премества първо в Хамбург, после в Берлин. През 1982 г. записва първия си албум с групата "Zatopek". През 1984 г. се присъединява към групата "Neue Liebe", пънк-фънк група с художествени претенции и много тръбачи. След разпадането й през 1985 той и други основават групата "Element of Crime", която постига голяма популярност с немскоезични албуми като "Damals hinterm Mond" и "Weißes Papier". Свен Регенер е певецът, текстописец и тръбач на групата. Романът му "Берлински блус" *(Herr Lehmann), който има голям успех, е последван от още 4 романа от серията за господин Леман.

За преводача:

Ваня Пенева e родена на 7 октомври 1957 г. Завършила е Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в Пазарджик, а след това „Германистика“ в Софийския университет през 1980 г. Работи като преводач от немски език. От 2001 г. е редактор в издателство „Просвета”. Превежда на български език книги от немскоезични автори като Зигфрид Ленц, Урс Видмер, Владимир Каминер, Мартин Зутер и др.

Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.