Антологията "При чехите" съдържа разказите на 48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи. Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор на 811-те страници е известната бохемистка, преводачка и езиковедка проф. Маргарита Младенова. Текстовете са с разнообразна тематика – някои са обърнати към близкото историческо минало, други интерпретират живота на съвременния чех и европеец. Книга, в която всеки ще се огледа и ще намери частица от себе си. 

Кратка визитка на автора на избрания разказ:

Адела Кнапова (р. 1976) е съвременна чешка писателка и журналистка. Известна е най-вече като водещ автор в седмичника „Рефлекс“. Награждавана е многократно за литературните си репортажи. През 2003 г. излиза дебютнaтa ѝ книга „Неканени“, през 2006 г. – романът ѝ „Невъзможността на нулата“, веднага класиран от Чешкото радио сред най-добрите чешки и чуждестранни книги на годината. Година по-късно е публикуван романът ѝ „Буквар“. През 2019 г. се появява новелата ѝ „Предизвестените“, номинирана за „Книга на годината“. Кнапова е автор и на разкази, както и на редица едноактни пиеси за театър.

Кратка визитка на преводача на избрания разказ:

Росина Кокудева е завършила славянска филология (чешки профил) и е специализирала многократно в Карловия университет в Прага. През 2015 г. защитава докторат в СУ „Св. Климент Охридски”, чийто резултат е монографията Божена Немцова – Ангел Каралийчев. Общи фолклорни модели в приказното творчество. Интересите ѝ са в областта на българската детска литература, чешката литература и сравнителните фолклористични изследвания. Понастоящем работи в ИЕФЕМ – БАН, където се занимава с градски легенди и други форми на съвременен фолклор.

Издателство: Жанет 45
Автор:
Художник:
Преводач:
Жанр:
Етикети
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да изключите бисквитките от настройките на браузера си.